- Veldig pinlig

Nestleder i Ap´s bystyregruppe om Fabian Stangs skattebrøler.

Nybeiset hytte: Nestleder i Ap´s bystyregruppe i Oslo, Rina Mariann Hansen, synes det er synd at ordfører Fabian Stang (H) har tråkket feil etter at Oslo kommune har hatt så stort fokus på skatteundragelser og svart arbeid. Foto: Lars Eivind Bones/Nina Hansen/Oslo Arbeiderparti
Nybeiset hytte: Nestleder i Ap´s bystyregruppe i Oslo, Rina Mariann Hansen, synes det er synd at ordfører Fabian Stang (H) har tråkket feil etter at Oslo kommune har hatt så stort fokus på skatteundragelser og svart arbeid. Foto: Lars Eivind Bones/Nina Hansen/Oslo ArbeiderpartiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nestlederen i Arbeiderpartiets bystyregruppe i Oslo, Rina Mariann Hansen, er flau på byens vegne.

- Jeg synes dette er veldig pinlig, for det er ikke første gang vi i Oslo opplever å ha en ordfører som ikke klarer å forholde seg til lover og regler, sier hun.

Hun tenker på avsløringen i 2007 av at daværende ordfører Per Ditlev-Simonsen hadde en hemmelig formue i Sveits. De utenlandske kontiene Ditlev Simonsen familien disponerte i Sveits ble innen familien omtalt som «tantene i Sveits».

I dag avslørte Dagbladet at ordfører Fabian Stang (H) engasjerte en lokal kommunalt ansatt mann på Skeikampen til å male hytta si. Mannen er hverken registrert med firma eller står oppført i momsregisteret. Stang betalte 41 000 kroner inn på mannens konto etter å ha fått en sms om hvor mye penger mannen skulle ha for å beise hytta til Stang.

- Det er veldig synd at ordføreren har gjort feil på dette området, for vi har hatt et veldig fokus på skatteunndragelser og svart arbeid i Oslo. Dette gir et svært dårlig signal, sier hun.

Overfor Dagbladet har Stang beklaget at han ikke sjekket at mannen var registrert som håndtverker.

- Jeg har dummet meg ut, skrev han på sin Facebook-side i dag.
  Forpliktelser
Stang sier at han har betalt inn skatten som mannen skulle vært trukket og at han har sendt inn lønns og trekkoppgave til likningskontoret. Hvis man engasjerer en person som ikke har firma blir man ansvarlig som arbeidsgiver.

- Vi som lager reglene må klare å følge dem. Politikere bør ha svært høy bevisthet om at skal følge lover og regler. Når du hyrer en håndtverker må det være en kontrakt med et foretaksnummer. Hvis ikke ansetter du personen selv, med alle de forpliktelser det medfører, sier Hansen.

- Når jeg som er statsviter klarer å skjønne jussen i dette burde man forvente at en jurist skal klare det, sier hun.

Ordførerskandale:  Høyreordfører Per Ditlev-Simonsen (t.v.) hadde hemmelige konti i Sveits, som ikke var oppgitt til likningsmyndighetene. I 2007 gikk han av.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Ordførerskandale: Høyreordfører Per Ditlev-Simonsen (t.v.) hadde hemmelige konti i Sveits, som ikke var oppgitt til likningsmyndighetene. I 2007 gikk han av. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer