Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekjente om Waras samboer:

- Veldig positiv, blid og engasjert

Det politiske Norge er sjokkert etter siktelsen mot Tor Mikkel Waras (Frp) samboer. Bekjente av paret kan ikke forestille seg hva som har skjedd.

SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer Laila Anita Bertheussen (54) ble torsdag siktet for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil natt til 10. mars. Foto: Privat
SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer Laila Anita Bertheussen (54) ble torsdag siktet for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil natt til 10. mars. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag siktet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer - Laila Anita Bertheussen - for å ha tent på parets bil natt til søndag.

Hun er siktet etter straffelovens paragraf 225 bokstav b, for å ha foretatt noe som vekker mistanke om at en straffbar handling er begått uten at den er det.

PST mistenker at Bertheussen selv startet brannen for å gi inntrykk av at den ble påtent av en eller flere gjerningsmenn, fortalte PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse i ettermiddag.

Igjen sitter et politisk Norge i sjokk, inkludert justisminister Tor Mikkel Wara.

Sjokkerte venner

Det samme er personer i omgangskretsen rundt Wara og Bertheussen, som også har møtt sistnevnte i sosiale sammenhenger.

Dagbladet har snakket med flere bekjente av paret. De beskriver Bertheussen som både åpen og hyggelig.

- Hun har alltid vært veldig positiv, blid og engasjert. Jeg har aldri sett noen vanskelige sider eller annet som gjør at man kunne ha forestilt seg situasjonen som har oppstått i dag, sier en person som har møtt paret i flere sosiale sammenhenger de siste åra.

Den bekjente legger til:

- Hun er høy på energi og full av krutt.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen siktet for å ha startet brann i familiens bil. Dagbladets kommentator Marie Simonsen blir ikke overrasket om Tor Mikkel Wara går av etter PSTs siste oppdatering på Wara-saken. Reporter: Jesper Finsveen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

Erna og Siv rystet

Under en pressekonferanse i ettermiddag sa Tor Mikkel Waras sjef, statsminister Erna Solberg (H), at hun og resten av regjeringen er rystet av saken.

- Opplysningene om dette var et sjokk for meg. Jeg ble informert om dette kort tid før PSTs pressekonferanse etter at de hadde fått rettens medhold til pågripelse og ransaking, sa Solberg.

Hun ba deretter Wara komme til statsministerens kontor umiddelbart, hvor hun opplyste justisministeren om PSTs siktelse.

SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Wara sin samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for overteredelse av straffeloven paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har lyst til å understreke at dette gikk veldig tungt inn på Tor Mikkel. Dette er en tragedie for han, og for hans familie. Tor Mikkel ba i den samtalen om å få permisjon fra sin stilling for å ivareta sin familie, sa Solberg.

Finansminister og Frp's partileder Siv Jensen ble også orientert om saken i dag. Hun opplyste under pressekonferansen med Solberg at Wara selv er i sjokk.

- Det er åpenbart at dette går sterkt inn på han. Uansett utfall, så er dette en personlig tragedie for han og hans familie. I dag er jeg opptatt av å vise omtanke for Tor Mikkel og hans familie, og dette er ikke dagen for konklusjoner. Vi er alle i en sjokktilstand, sier Jensen.

Også partifelle og tidligere Frp-leder Carl I. Hagen er sjokkert.

- Jeg er i sjokk og håper PST tar feil, skriver Hagen i en tekstmelding til Dagbladet.

Flere trusler

Hendelsen natt til søndag var den femte kjente «trusselen» mot Wara og hans hjem siden desember i fjor. I tillegg har det vært andre hendelser som er blitt holdt hemmelige av politiet og PST.

- Forholdet (natt til søndag) ses i sammenheng med tidligere trusler mot justisministeren og samboeren selv, hvor siktede kan ha lagt til rette for at politiet skulle etterforske denne hendelsen som en eskalering, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland under sin pressekonferanse i dag.

Bertheussen er ikke siktet for noen av de tidligere hendelsen ved boligen, men PST utelukker ikke at de kan ha en sammenheng.

SIKTET: Justisministerens kone Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og ektemann Tor Mikkel Waras hjem i Oslo er blitt utsatt for flere trusler siden desember. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Gikk ut mot mediene

Seinest natt til mandag gikk Waras samboer ut på Facebook mot medienes dekning av saken.

Waras samboer begynte Facebook-innlegget med å «takke for alle hyggelige meldinger og telefoner hun har fått i løpet av dagen».

Videre skrev hun at justisministeren hadde vært bortreist siden onsdag.

«Dette skulle være min slappe-av-helg uten for mye styr og alt det vaktholdet som følger med TM (Tor Mikkel red.anm.). Sånn gikk det ikke», skrev hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!