REVOLUSJONS-FREDSPRIS: To sentrale personer bak demonstrasjonene i Egypt er lansert som fredspriskandidater. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/SCANPIX
REVOLUSJONS-FREDSPRIS: To sentrale personer bak demonstrasjonene i Egypt er lansert som fredspriskandidater. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/SCANPIXVis mer

- Veldig problematisk å gi fredsprisen til nettaktivister

To sentrale personer bak Egypt-revolusjonen nevnt som kandidater. - Vil ikke bli godt mottatt, sier professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokken 11 i dag rettes verdens øyne mot Oslo og Thorbjørn Jagland, når det blir klart hvem som vinner Nobels fredspris.

Som vanlig går spekulasjonene i høygir i forkant av offentliggjøringen, og flere har antydet at prisen i år kan gå til sentrale personer bak revolusjonen i Egypt.

Men sosialantropolog og professor Unni Wikan ved Universitetet i Oslo «tror det vil være en dårlig idé» å gi prisen Israa Abdel Fattah fra 6. april-bevegelsen eller tidligere Google-sjef Wael Ghonim, melder NRK.

- Jeg ser for meg at det kan bli veldig problematisk. Antakelig vil det ikke bli godt mottatt der nede, sier Wikan til NRK.no.

Årsaken, sier Wikan, er at «mange ulike grupperinger og aktører stod sammen» under revolusjonen. «Det har ikke vært én eller to ledere som kan kalles ledere av frihetsbevegelsen», mener hun, og legger til at «innbyrdes står de på veldig ulike posisjoner», ifølge NRK.

TV 2 melder på sin side at prisen trolig går til Liberias president Ellen Johnson Sirleaf for hennes innsats for å få slutt på den ekstremt blodige og opprivende borgerkrigen mellom 1989 og 2003.

Sirleaf, kjent som «Jernkvinnen», representerer Enhetspartiet og ble valgt inn som Afrikas første og så langt eneste kvinnelige president i 2005.

Leder for Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, lover at «årets fredspris vil bli like interessant som de to foregående» til USAs president Barack Obama og den kinesiske dissidenten Lui Xiaobo.

- Jeg tror det også i år vil bli en interessant pris. Den vil bli en interessant og svært viktig pris. Jeg tror den vil bli godt mottatt, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Hvem tror du vinner? Diskutér i kommentarfeltet nedenfor. Dagbladet følger offentliggjøringen direkte.