- Veldig sein unnskyldning

Thalidomid-offer Rune Kristiansen (51) er ikke imponert over legemiddelprodusenten Grünenthal, som brukte over 50 år på å komme med en unnskyldning.

SINTE: Tyske thalidomid-ofre avviser legemiddelprodusenten Grünenthals unnskyldning under avdukingen av en minnestatue i selskapets hjemby Stolberg. Ca. 7000 tyske barn ble født med misdannelser som følge av mødrenes inntak av medikamentet. På plakaten er budskapet «Eierskap forplikter!», henvendt til Grünenthals eierfamilie Wirtz. Foto: HENNING KAISER / AFP / NTB SCANPIX
SINTE: Tyske thalidomid-ofre avviser legemiddelprodusenten Grünenthals unnskyldning under avdukingen av en minnestatue i selskapets hjemby Stolberg. Ca. 7000 tyske barn ble født med misdannelser som følge av mødrenes inntak av medikamentet. På plakaten er budskapet «Eierskap forplikter!», henvendt til Grünenthals eierfamilie Wirtz. Foto: HENNING KAISER / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Personlig er jeg skuffet. De fleste i gruppa synes dette kommer veldig seint, sier Rune Skarning Kristiansen (51), leder av Den Norske Thalidomide Forening, til Dagbladet.

Kristiansen ble født med alvorlige misdannelser etter at moren hans tok det morgenkvalmedempende medikamentet thalidomid mens hun gikk gravid med ham - en skjebne han deler med flere tusen personer verden over. Han lar seg ikke imponere over at sjefen for det tyske legemiddelfirmaet Grünenthal i går beklaget skandalen overfor ofrene for første gang.

- Stumt sjokk - På vegne av Grünenthal vil jeg benytte anledningen til å uttrykke vår dypeste beklagelse for ettervirkningene av Contergan (thalidomids merkenavn i Vest-Tyskland, red.anm.) og vår dypeste sympati med ofrene, deres mødre og familier, sa Harald Stock under avdukingen av en minnestatue i selskapets hjemby Stolberg.

Stock beklaget også at det er gått mer enn 50 år uten en beklagelse fra Grünenthal.

- Vi ber om at dere ser vår langvarige stillhet som et tegn på det stumme sjokket deres skjebne har påført oss, sa direktøren ifølge Reuters.

Kristiansen tror ikke det er tilfeldig at Grünenthal bryter stillheten nå.

OVER 10 000 BARN RAMMET: Denne tyske jenta er et av over 10 000 barn som ble født med misdannelser som følge av thalidomid. Foto: AP / NTB SCANPIX
OVER 10 000 BARN RAMMET: Denne tyske jenta er et av over 10 000 barn som ble født med misdannelser som følge av thalidomid. Foto: AP / NTB SCANPIX Vis mer

- Det er store erstatningssaker under oppseiling, og uttalelsen er nok ment å skulle dempe gemyttene. Men dette blir bare bensin på bålet, sier 51-åringen.

Thalidomid-skandalen har allerede kostet Grünenthal dyrt; selv opplyser selskapet at de innen 2010 hadde utbetalt 3,6 milliarder kroner til ofrene.

Fikk millioner Wendy Rowe, hvis datter Lyn (50) nylig vant et millionsøksmål mot thalidomids distributør i Australia, er blant de mange berørte som deler Kristiansens oppfatning.

- Det er en slik unnskyldning du gir når du ikke egentlig er lei deg, sier hun til Reuters.

- Vår familie hadde ikke anledning til å gå inn i «stumt sjokk», vi måtte hver dag stå opp og gjennomgå den enorme skaden Grünenthal påførte Lyn og oss, sier Rowe.

Krever erstatning fra Norge Hjemme i Norge etterlyser Kristiansen handling fra norske myndigheter; han mener den norske stat har ansvar fordi thalidomid ikke ble stoppet før det kom i salg - som i USA - og vil at de tolv gjenlevende ofrene i Norge får erstatning.

- I flere andre land har thalidomidofrene fått erstatning fra staten, framholder han.

THALIDOMID-OFFER: Moren til Rune Skarning Kristiansen (51) tok thalidomid mot morgenkvalme under svangerskapet. Det resulterte i at sønnen ble født med ulik lengde på
beina, trangt bekken, hofteskade, ryggskade, hørselsskade og for korte armer. Kristiansen er ikke imponert over Grünenthals unnskyldning og mener den snarere er «bensin på bålet». Bildet er fra 1998. Foto: METTE MØLLER / DAGBLADET
THALIDOMID-OFFER: Moren til Rune Skarning Kristiansen (51) tok thalidomid mot morgenkvalme under svangerskapet. Det resulterte i at sønnen ble født med ulik lengde på beina, trangt bekken, hofteskade, ryggskade, hørselsskade og for korte armer. Kristiansen er ikke imponert over Grünenthals unnskyldning og mener den snarere er «bensin på bålet». Bildet er fra 1998. Foto: METTE MØLLER / DAGBLADET Vis mer

Han understreker at ikke bare ofrene, men også mødrene, må omfattes av en erstatning.

- Våre mødre har en forferdelig skyldfølelse for at de tok tabletten, sier 51-åringen.

Thalidomid

• Medikament utviklet i Vest-Tyskland, produsert og markedsført av farmasøytselskapet Grünenthal i perioden 1957-61, bl.a. som middel mot morgenkvalme for gravide.

• Medikamentet viste seg å frambringe alvorlige misdannelser hos barn av kvinner som tok medikamentet. De vanligste var manglende eller underutviklede armer, bein og ører.

• Over 10 000 barn over hele verden ble født med misdannelser, hvorav 13 i Norge.

• Medikamentet ble trukket fra markedet i 1961, men har seinere vist seg effektivt mot sykdommer som lepra (spedalskhet) og multippelt myelom (en form for blodkreft).

• I kjølvannet av skandalen ble rutinene for testing og godkjenning av medikamenter kraftig skjerpet.

• Sikrere varianter av thalidomid er nå under utvikling, samtidig som bruken overvåkes nøye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer