- Veldig skadelig for Norge, og det er lagt merke til over alt

Venstre-leder Trine Skei Grande er like glad for å hilse Dalai Lama velkommen, som hun er skuffet over at regjeringen ikke gjør det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg tror dette er veldig skadelig for Norges omdømme internasjonalt. Og det er lagt virkelig lagt merke til overalt, jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger fra internasjonalt hold.

Det sier Venstre-leder Trine Skei Grande. I formiddag var hun blant appellantene som talte til en forsamling på flere hundre mennesker foran Stortinget og Grand hotell i Oslo sentrum.

De hadde møtt opp for å ønske fredsprisvinneren Dalai Lama velkommen da han innledet et tredagers besøk i Norge i dag.

Høyre/Frp-regjeringen kommer denne uka til å stå med ryggen til fredsprisvinneren, i et håp om å bli sett på med gunst av kommunistregimet i Kina.

Kritiserer de tre store - Det er det store folkelige engasjementet som jeg er så glad for, fordi at det har blitt ganske pinlig det som skjer i forhold til en del myndighetspersoner. Det folkelige engasjementet veier veldig opp for det andre, som er ganske pinlig, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Det Venstre-lederen sikter til når hun snakker om «det andre», er regjeringens avgjørelse om ikke å hilse velkommen og møte Dalai Lama under Norges-besøket.

I tillegg til statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende, har også stortingspresident Olemic Thommessen latt seg tvinge i kne av kinesiske myndigheter, som har krevd at regjeringen avstår fra å møte Tibet-forkjemperen.

Er du skuffet over de gamle Tibet-vennene Solberg, Brende og Thommessen?

- Ja, det er jeg. Jeg er skuffa, jeg hadde ikke ventet dette, og jeg tror mange andre heller ikke hadde ventet det.

Grande retter imidlertid ikke all kritikk mot Høyre-Frp-regjeringen:

- Dette er holdningen til de tre store partiene (Arbeiderpartiet, Høyre og Frp, jour. anm.). De har alle en tradisjon som gjør at jeg ikke blir så forundret. Det er et stor flertall på Stortinget som ikke vil ta imot Dalai Lama. Men jeg tror ikke det er slik blant folk.

Bejing-dialog lite verdt - Har du ingen forståelse for regjeringens avgjørelse?

- Jeg forstår argumentasjonen. Men jeg er uenig i vurderingen de har gjort, og jeg skjønner verken regjeringens taktikk eller hvilke verdier de legger til grunn.

At regjeringen lot seg presse av Kina i et håp om å bedre forholdet etter tildelingen av fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo i 2010, tror Venstre-lederen virker mot sin hensikt. Hun mener Norge uansett har en svak posisjon overfor Kina.

- Og hvilken posisjon har vi nå, når vi har kastet alt på båten? Jeg forstår ikke hvilken posisjon de mener vi nå skal bruke.

- Er Norge i det hele tatt i stand til å flytte på noe som helst hos kineserne?

<strong>PRIVAT BESØK:</strong> Dalai Lama ankom i dag Norge for et tre dager langt besøk. I år er det 25 år siden Tibet-forkjemperen ble til delt Nobels fredspris. Foto: Endre Vellene
PRIVAT BESØK: Dalai Lama ankom i dag Norge for et tre dager langt besøk. I år er det 25 år siden Tibet-forkjemperen ble til delt Nobels fredspris. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Vel, i den mennesrettighetsdialogen vi hadde med Kina før Liu Xiaobo fikk fredsprisen, har det vist seg at det skjedde veldig, veldig lite. Og at den dialogen egentlig ikke var så mye verdt. Så det viktige er å støtte opposisjonen, støtte de som forsøker å tenke nytt, opprettholde dialog med de som faktisk er en motmakt til kineserne, og Dalai Lama er en av dem.

Hilste demonstranter Etter en kort seanse foran Stortinget, vendte folkemengden seg mot Grand hotell. I tillegg til de mange hundre som hadde møtt opp for å hylle Dalai Lama, hadde en gruppe demonstranter fra buddist-bevegelsen Shugden møtt opp i protest mot det de mener en en hyklersk og falsk Dalai Lama.

Og da mannen som vant fredsprisen for 25 år siden dukket opp på Grand-balkongen, henvendte han seg direkte til dem:

- Jeg vil gi en spesiell velkomst til den gruppen der. Jeg setter pris på demokrati og ytringsfrihet. De bruker den ytringsfriheten, sa han.

Han takket alle de frammøtte.

- Jeg vil dele med alle nordmenn: Materialistisk rikdom er sikkert bra, men det er langt fra tilstrekkelig. Mange mennesker som er veldig rike, er veldig tomme på innsida. Et resultat av det, er at disse menneskene ikke er glade. Så alle mennesker som har en mulighet, må streve for å bidra til menneskeverd.

<strong>SKUFFET:</strong> Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun ikke hadde ventet at regjeringen, med en rekke tidligere Tibet-venner, kom til å vende Dalai Lama ryggen når han besøker Norge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKUFFET: Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun ikke hadde ventet at regjeringen, med en rekke tidligere Tibet-venner, kom til å vende Dalai Lama ryggen når han besøker Norge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer