<strong>SKUFFET:</strong> Leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen mener politikerne viser at de er mer opptatt av politisk spill enn å gjøre noe for pensjonistene. Foto: Nina Hansen
SKUFFET: Leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen mener politikerne viser at de er mer opptatt av politisk spill enn å gjøre noe for pensjonistene. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Veldig skuffende

Opposisjonspartiene er enige om at pensjonistene kommer for dårlig ut. Likevel får invitasjonen om å gjøre noe med det, en kald skulder.

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg blir lei meg av dette. Det er veldig skuffede. En skulle tro at det viktigste her var å få gjort noe med situasjonen for pensjonistene her. I stedet får de det til å dreie seg om at de skal gå gjennom egne vedtak sier leder av Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, til Dagbladet.

For femte gang på seks år ligger det an til at pensjonistene vil få mindre kjøpekraft.

Før helgen invitere SV de andre opposisjonspartiene til samtaler om det var noe de kunne gjøre for å endre dette.

- Vi ser at det er mange opposisjonspartier som har kritisert regjeringen for å ikke gjøre noe med dette i forbindelse med årets trygdeoppgjør, sa Lysbakken og pekte på Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

- Det er ingen grunn til at pensjonistene skal få negativ kjøpekraft når stortingsflertallet er imot, sa han.

Jan Davidsen er ikke imponert over reaksjonene SV har fått.

- For pensjonistene som har vært i denne situasjonen nå i seks år, er det nedslående, sier han.

Har flertall

Med Frp ute av regjeringen, kan opposisjonen instruere regjeringen til å bedre pensjonistenes kår, om de klarer å samle seg.

Frp sier derimot at de heller vil følge andre spor.

Taper kjøpekraft

Grunnen til at pensjonistene får svakere kjøpekraftsutvikling enn lønnsmottakere, er en regel som kom med pensjonsreformen i 2011.

Den sier at pensjonen skal reguleres i takt med lønnsveksten, minus 0,75 prosent. Også i år ser prisveksten ut til å bli høyere enn veksten i pensjonene, noe som gjør at pensjonistene vil få mindre å rutte med.

Fact: Click to add text

- Senest mai i år stemte SV ned FrPs forslag om å avvikle effekten av underregulering. Siden SV, SP og AP stemte ned vårt forslag i mai jobber FrP heller med å se på andre måter pensjonistene kan unngå det usosiale pensjonsranet som pensjonsforliket faktisk er, sier han.

- Her er det et konkret forslag om å sette seg ned sammen. Vil du ikke følge opp det?

- Vil de snu, så har vi mye å snakke om. Men man kan ikke holde pensjonistene for narr. Det hjelper ikke å si at man er mot, når man stemmer mot forslag som kan gjøre noe med det. Sp og AP er i alle fall ærlige og sier at de er for en underregulering, sier Wiborg.

Ifølge Wiborg vil de blant annet følge opp dette gjennom budsjettforhandlinger med regjeringen.

Sp åpne for diskusjon

Senterpartiet sier de er åpne for invitasjonen.

- Vi skal sjølsagt gå nøye igjennom den, men i motsetning til SV var vi en del av pensjonsforliket og det vil fortsatt ligge der som en bunnplanke for oss, understreker parlamentarisk leder Marit Arnstad.

- Så er det sider ved oppgjørene de siste årene som bør diskuteres. Å innrette beregningene slik at pensjonistene ikke kan tape kjøpekraft når det er reallønnsøkning i lønnsoppgjørene er en side som bør drøftes, sier hun.

- VI har en rekke ganger foreslått en annen måte å beregne pensjonsreguleringen på, der man gjør det som var intensjonen i pensjonsreformen, gjennom snittet av pris og lønn, sier Arbeiderpartiets representant i Arbeids- og sosialkomiteen Rigmor Aasrud.

- Så dere er åpne for å diskutere dette med de andre opposisjonspartiene?

- Vi håper alltid på støtte for våre forslag.

- Alle har ansvar

Pensjonistforbundets leder mener alle partiene har et ansvar for at pensjonistene får mindre å rutte med år for år. Hvis det ikke kommer endringer før valget, sier han det vil få konsekvenser.

- Nå er det snart valgkamp og det er faktisk en million potensielle velgere som har fått redusert kjøpekraft. De partiene som ikke vil endre dette, bryr seg åpenbart ikke om pensjonistenes levekår. Vi vil holde dem ansvarlige. Når det nærmer seg valget må vi peke på hvem det er som støtter oss i denne viktige saken, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer