FORSKER PÅ NIKOTIN: Flere land har kjørt i gang studier for å se på om nikotin kan ha noe å si for hvor alvorlig forløpet av coronaviruset blir. I Sverige vil forskerne blant annet se nærmere på personer som har corona og snuser. Foto: Terje Pedersen /ANB / ALL OVER PRESS / NTB scanpix
FORSKER PÅ NIKOTIN: Flere land har kjørt i gang studier for å se på om nikotin kan ha noe å si for hvor alvorlig forløpet av coronaviruset blir. I Sverige vil forskerne blant annet se nærmere på personer som har corona og snuser. Foto: Terje Pedersen /ANB / ALL OVER PRESS / NTB scanpix Vis mer

Skal corona-granske snus:

- Veldig spennende

Ifølge enkelte studier kan røyking redusere risikoen for alvorlig coronasykdom. Nå skal forskere undersøke om blant annet snus kan ha samme effekt.

Publisert

- Studier fra flere land tyder på at røykere er underrepresentert blant corona-pasienter innlagt på sykehus, men årsaken er usikker, sier Karl Erik Lund, seniorforsker på avdeling for rusmidler og tobakk ved Folkehelseinstituttet.

I en fransk forskningsrapport, der intensivpasienter på et sykehus i Paris er kartlagt, viste resultatene at røykere i mindre grad var rammet av alvorlige komplikasjoner som følge av coronasykdom, skriver Aftonbladet.

I mars viste også en rapport fra England at røykere var underrepresentert i coronadødsfall-statistikken, ifølge den svenske avisa. Forskerne understreker imidlertid at de øvrige negative helseeffektene som røyking kan medføre, overstiger den eventuelt formildende funksjonen røyking kan ha på coronasykdom.

FÆRRE ALVORLIG SYKE: En fransk studie viser at røykere i mindre grad enn ikke-røykerne ble alvorlig syke av coronaviruset. Foto: Paul Cooper REX / NTB scanpix
FÆRRE ALVORLIG SYKE: En fransk studie viser at røykere i mindre grad enn ikke-røykerne ble alvorlig syke av coronaviruset. Foto: Paul Cooper REX / NTB scanpix Vis mer

- Når røykerne først legges inn, har de et dårligere forløp av sykdommen enn ikke-røykerne, forklarer Lund.

Skal studere corona og snus

En svensk forskningsgruppe vil nå se nærmere på om også snuserne slipper billigere unna corona enn dem som ikke snuser, skriver Dagens Nyheter.

- Om det skulle vise seg at også snus ser ut til å beskytte mot alvorlig covid-19, så kan man jo dra slutningen at det har noe med nikotin å gjøre, sier professor Cecilia Magnusson, virksomhetssjef ved Senter for epidemiologi og samfunnsmedisin, til Dagens Nyheter.

Charlotta Kjellberg, kommunikasjonsstrateg ved Senter for epidemiologi og samfunnsmedisin, skriver i en e-post til Dagbladet at forskerne ikke bare skal konsentrere seg om snus, men skal se på alle tenkbare faktorer som kan påvirke forløpet av coronaviruset. Studien har ikke startet, og det er derfor ikke fastsatt hvilke faktorer som skal ses nærmere på.

HINDER FOR CORONA? Svenske forskere vil se på snuserne får et mildere forløp av coronasykdom, og om det kan ha noe med nikotinet i snus å gjøre. Foto: Terje Pedersen / ANB / ALL OVER PRESS / NTB scanpix
HINDER FOR CORONA? Svenske forskere vil se på snuserne får et mildere forløp av coronasykdom, og om det kan ha noe med nikotinet i snus å gjøre. Foto: Terje Pedersen / ANB / ALL OVER PRESS / NTB scanpix Vis mer

Hun presiserer at Magnusson derfor ikke leder noen ren snus-studie, og at kunnskapsgrunnlaget fortsatt er usikkert.

Magnusson sier til Dagens Nyheter, at dersom deres resultater blir de samme som man fant i studiene av røykere, kan nikotin potensielt testes som behandling for coronaviruset.

- Man kan også kanskje tenke seg at personer som vurderer å slutte med snus kanskje velger å vente med det til etter pandemien, sier Magnusson.

Vanskelig å tyde

Lund sier han har fulgt studiene av coronaviruset og nikotin siden starten.

- Det blir veldig, veldig spennende å følge med på hva dette innebærer.

Han mener imidlertid at studiene som hittil er gjort på coronapasienter som har fått i seg nikotinen gjennom røyk, gir et sammensatt bilde som kan være vanskelig å tyde.

IKKE FOREBYGGENDE: Det er ingen tegn til at nikotin eller røyk hindrer coronasmitte, men studier peker på at færre røykere legges inn på intensivavdeling. Når de først havner der, kan røykerne imidlertid ha et mer alvorlig forløp enn ikke-røykerne. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
IKKE FOREBYGGENDE: Det er ingen tegn til at nikotin eller røyk hindrer coronasmitte, men studier peker på at færre røykere legges inn på intensivavdeling. Når de først havner der, kan røykerne imidlertid ha et mer alvorlig forløp enn ikke-røykerne. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix Vis mer

- For det første ser det ut til at røykerne blir smittet i like stor grad som andre. Så det er ingen tegn til at nikotin og røyking virker forebyggende.

- Men det som er veldig interessant, er at når røykerne først blir smittet, så ser de ut til å ha et mildere forløp av covid-19 enn personer som ikke røyker.

Underliggende sykdommer kan også spille inn

Statistikken fra Kina, England og Frankrike viser at røykerne er underrepresentert blant coronasyke som havner på sykehus, målt ut fra andelen røykere i befolkningen.

- Derfor har det oppstått en teori om at nikotinets virkninger kanskje kan bidra til å mildne sykdomsforløpet, sier Lund.

At røykerne ser ut til å ha et mer alvorlig forløp når de først havner på sykehus, kan forklares med at personene kanskje også har underliggende sykdommer, mener Lund.

INTERESSANT: Forsker ved Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund, synes studiene av nikotinets virkning på coronaviruset er interessant. Han sier Norge har blitt spurt av svenskene om å delta i snus-studien Foto: Terje Pedersen, ANB / ALL OVER PRESS / NTB scanpix
INTERESSANT: Forsker ved Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund, synes studiene av nikotinets virkning på coronaviruset er interessant. Han sier Norge har blitt spurt av svenskene om å delta i snus-studien Foto: Terje Pedersen, ANB / ALL OVER PRESS / NTB scanpix Vis mer

- Årsaken kan være at røykerne oftere har underliggende sykdommer, som for eksempel diabetes, KOLS eller hjertekar-problemer. Så kanskje er det disse forholdene – og ikke røykingen i seg selv – som gjør at prognosen blir dårligere.

En annen teori er at innleggelse på sykehus innebærer røykestopp og dermed får ikke røykerne lenger tilførsel av det nikotinet som enkelte mener kan mildne symptomene, forklarer Lund.

Har bedt Norge være med i snus-studie

I Frankrike har de derfor satt i gang en studie av nikotinlegemidler, for å se om dette kan påvirke sykdomsforløpet. Forskerne konsentrerer seg da om nikotin fra tyggegummi, tabletter og nikotinplaster.

- Resultatene er noe motstridende, men man kan ikke utelukke at nikotinet kan ha en positiv effekt samtidig som røykingen vil virke negativt, mener Lund.

- I Sverige og Norge er vi jo i den situasjonen at om lag halvparten av tobakken konsumeres som snus. Vi er i den unike situasjonen at vi har mulighet for å sammenlikne sykdomsforløp hos røykere og snusbrukere. Vi har et naturlig laboratorium for forskning på om de ulike inntaksmetodene for nikotin har noe å bety for sykdomsutfall.

Lund forteller at han har fått en forespørsel fra Karolinska institutet i Sverige, der Norge blir spurt om å delta i en slik studie.

- Forespørselen er videresendt til et miljø på FHI som kan ha relevante data, men det er ennå uvisst om Norge vil delta.

- Teoretisk mulighet

Professor i fysiologi, Göran Erik Nilsson, ved Universitetet i Oslo, sier til Dagbladet at han ikke kjenner til studiene. Han mener likevel at det er verdt et forsøk.

- Jeg tror ikke det finnes noen mekanisme som noen kjenner til som gjør at det funker, men nikotinet binder seg jo til reseptorer i kroppens nærsystem. Det gjør at det finnes en teoretisk mulighet for at det kan fungere, sier han.

Reseptorer er protein-molekyler på utsida av celler, som kjemikalier, for eksempel nikotin og koffein, kan binde seg til, forklarer Nilsson.

- Om nikotinet skulle funke, så er det kanskje problemfritt, og verdt å gå videre med. Røyking skader jo lungene, og kan gi dobbelt skade, så snus virker som et interessant alternativ. Det er verdt å undersøke i hvert fall, mener han.

- Kanskje Trump begynner med snus også nå da, sier Nilsson spøkefullt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer