REAGERER: Mannens forsvarer, Knut Lindboe, reagerer på at mannens 12 år gamle datter ble avhørt av politiet, men mener avhøret av henne forsterker hans klients forsvar. Foto: Benjamin A. Ward
REAGERER: Mannens forsvarer, Knut Lindboe, reagerer på at mannens 12 år gamle datter ble avhørt av politiet, men mener avhøret av henne forsterker hans klients forsvar. Foto: Benjamin A. WardVis mer

- Veldig spesielt å be barn vitne mot sine foreldre

I dag ble avhøret av 44-åringens datter spilt for retten. Hun gir faren alibi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): I dag fortsetter rettsaken mot 44-åringen som står tiltalt for å ha drept Vegard Bjerck i et garasjeanlegg 18. desember 2008.

I retten i dag ble et videoopptak med et vitneavhør av mannens eldste datter spilt for retten.

Avhøret ble foretatt på sommeren 2009, samme formiddag som mannen ble pågrepet.

Da hun ble avhørt var jenta svært ung, og på det tidspunktet visste hun ikke at faren var pågrepet.

Gir mannen alibi Datterens forklaring er viktig for mannes forsvar. Hun gir ham alibi på drapstidspunktet, for ifølge datteren var mannen hjemme på drapstidspunktet, sammen med henne og lillesøsteren.

Opptaket varer i omlag en og en halv time, og jenta blir spurt om hennes og farens bevegelser på drapsdagen. Jenta forteller at hun kom hjem fra skolen og hjem til faren som passet på hennes syke lillesøster.

FRUKTKNIVEN: Denne fruktkniven har vakt debatt i tingretten. Fire eksperter har konkludert med at den mest sannsynlig er drapsvåpnet. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet
FRUKTKNIVEN: Denne fruktkniven har vakt debatt i tingretten. Fire eksperter har konkludert med at den mest sannsynlig er drapsvåpnet. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet Vis mer

Hun kom hjem rundt kvart på fire, mens drapet på Bjerck skal ha skjedd 16.10.

Ifølge datteren passet mannen på lillesøsteren og arbeidet på jobb-pcen, før han laget middag til de tre.

Jenta forteller at de først fikk vite om drapet i garasjen da moren deres ringte hjem i fem-sekstiden. Det var datteren som fortalte det videre til den tiltalte 44-åringen.

På spørsmål om faren kan ha forlatt leiligheten sier jenta at han teoretisk sett kan ha gjort det, men at hun regner det som høyst usannsynlig fordi da ville hun ha hørt at han gikk ut hoveddøra.

Reagerer på politiavhøret - Dette lange avhøret viser ei jente som tenkte seg godt om før hun svarte. På spørsmål om hun passet på søsteren sin svarer hun nei, fordi faren var hjemme. Hun forteller om en vanlig familie på en vanlig torsdag, hvor far lager middag som de spiser sammen, sier mannens forsvarer, Knut Lindboe.

- Det er forøvrig veldig spesielt å be barn vitne mot sine foreldre. Det er forferdelig uvanlig. Her var ikke politiet varsomme. De avhørte et barn som potensielt kunne bli et vitne mot sin far, politiet visste jo ikke hva hun ville si. Men i dette tilfellet her ble det heller at hun ble et vitnet for ham, sier Lindboe til Dagbladet.

KOMMENTERER IKKE AVHØRET: Aktor Svein Holden ønsker ikke å kommentere avhøret av 44-åringens eldste datter, men sier han forutsetter at det ble gjort på en riktig måte. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET
KOMMENTERER IKKE AVHØRET: Aktor Svein Holden ønsker ikke å kommentere avhøret av 44-åringens eldste datter, men sier han forutsetter at det ble gjort på en riktig måte. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET Vis mer

Lindboe mener barn som regel bare skal avhøres når de står som fornærmet i en sak, ikke når de opptrer som vanlig vitne.

Aktor Svein Holden ønsker ikke å kommentere selve avhøret, men sier han forutsetter at det ble tatt en vurdering av politiet i forkant av avhøret.

Knivbeviset Saken mot 44-åringen startet i Oslo tingrett 3. oktober, men ble utsatt til denne uken her, fordi dommeren ønsket en ny vurdering av knivbeviset.

I går kunne aktor Svein Holden fortelle at den nye vurderingen, foretatt av nederlandske eksperter, tilsier at fruktkniven med 51 prosent sikkerhet er drapsvåpenet.

Den tiltalte 45-åringes forsvarer, Knut Lindboe, mener på sin side at knivbeviset er betydelig svekket.

- Dette er sannsynlighet i den aller laveste grad. Dette er et bevis som ikke hører hjemme i en rettssak, der skal det ikke være tvil. Her er det 49 prosent tvil, sier Lindboe til Dagbladet.

I alt har seks uavhengige eksperter vurdert om en fruktkniv kan være drapsvåpnet. Fire har konkludert med at dette er sannsynlig, mens to andre uttalelser sier det ikke er grunnlag for å gi noen konklusjon, fordi sporene er for dårlige.

- Den nye rapporten peker på at fruktkniven mest sannsynlig er drapsvåpenet, og det er vi fornøyde med, sier aktor Svein Holden til Dagbladet.

ÅSTEDET: Det var i dette garasjeanlegget at Vegard Bjerck ble knivdrept 18. desember 2008. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ÅSTEDET: Det var i dette garasjeanlegget at Vegard Bjerck ble knivdrept 18. desember 2008. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer