Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Veldig stort hvis vi får møte Obama

Blogger og internettekspert invitert til å møte den amerikanske presidenten.

BLOGGERE: Norges Rodríguez ( til høyre) og Taylar Torres ønsker å bidra til at internett blir tatt i bruk i hele det cubanske samfunnet. Dit er det fortsatt altfor langt, mener de. Foto: Kirsten Karlsen.
BLOGGERE: Norges Rodríguez ( til høyre) og Taylar Torres ønsker å bidra til at internett blir tatt i bruk i hele det cubanske samfunnet. Dit er det fortsatt altfor langt, mener de. Foto: Kirsten Karlsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havanna (Dagbladet): Fra et lite kjøkkenbord skriver de blogger og utvikler undervisnings- og kommunikasjonsprosjekter. Norges Rodríguez og Taylar Torres har et håp om om å kunne bidra til å utvikle og utbre internett og moderne kommunikasjonsformer på Cuba.
Det finnes mer enn 150 statlige internettkafeer rundt i landet, og det siste året har det blitt opprettet wifi-soner på en del offentlige steder, som parker, i Havanna, der man kan koble seg på nettet. Men bare 150 000, eller fem prosent av Cubas befolkning, hadde i fjor tilgang til internett.

Opplæring - Vi vil gjøre internett mer tigjengelig på Cuba, og ønsker å bidra med opplæring og kompetanse på bruk av internett, sier Talyar.

- Internett er som elektrisitet. Det bør være tilgjengelig for alle, og det er helt nødvendig i en moderne økonomi. Vi er vel det siste landet i verden som tar i bruk internett. Det er altfor sent, sier Norges.

- Vi kan ikke være pessimistiske, men det går veldig sakte. Det er nesten kriminelt at Cuba ikke bruker den kompetansen landet har. Folks potensiale blir ikke brukt i landets økonomi. Mange unge med utdanning reiser fra Cuba fordi det er for få jobber og muligheter. Myndighetene sier de vil bygge ut internett i takt med det økonomien tåler, men det tar for lang tid. De unge har ikke tid til å vente, sier han.

Blogger Han er selv utdannet dataingeniør, og begynte å blogge om internett- og teknologispørsmål. Han hadde tilgang til internett gjennom jobben ved Instituto Superior de Arte. Norges skrev om teknologiske løsninger, men også om at manglende tilgang til internett og PC'er for cubanere flest.

Da Cubas visepresident Miguel Diaz-Canel i en tale sa at internett er en rettighet for folk flest, skrev Norges på sin blogg at det ikke nytter å bare si det, det må også utvikles en plan for å gjennomføre det. Han skrev også at han ikke ønsket et system som i Kina med sensur.

Norsk støtte Så mistet han jobben uten nærmere forklaring. Nå jobber han sammen med vennen Taylar Torres som bloggere og frilansere med ulike prosjekter for magasiner og utenlandske selskaper. I høst arrangerte de seminar med fremtredende IT-folk seminar om internetts framtid og muligheter på Cuba. Arrangementet ble støttet og ble huset av den norske ambassaden i Havanna.
I mai er de invitert til en internettkonferanse i New York.

Møter Obama Under Obamas Cuba-besøk er Norges og Taylar invitert til møtet med «folket» i teateret Alicia Alonzo.

- Det er vel tvilsomt om vi får møte han direkte. Jeg vil uansett takke han for alt han har gjort så langt for å normalisere forholdet til Cuba, sier Taylar.
- Obamas besøk er historisk. Det å være en del av det, er veldig stort, sier Norges.

PÅ PLASS: Her er Barack Obama på cubansk jord. Etter byvandring i den gamle bydelen i Havanna søndag ettermiddag, er det klart for politiske møter mandag. Han skal også møte entreprenører og "cuentapropistas", selvsendig næringsdrivende. Bloggerne og internettekspertene Norges Rodríguez og Taylar Torres er blant de inviterte. Foto: Liu Bin/Xinhua
PÅ PLASS: Her er Barack Obama på cubansk jord. Etter byvandring i den gamle bydelen i Havanna søndag ettermiddag, er det klart for politiske møter mandag. Han skal også møte entreprenører og "cuentapropistas", selvsendig næringsdrivende. Bloggerne og internettekspertene Norges Rodríguez og Taylar Torres er blant de inviterte. Foto: Liu Bin/Xinhua Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!