- Veldig trist

Alenemor og lærer Lise Røsvik kjenner på trangere økonomi nå som jula nærmer seg. Hun er ikke alene.

HØYE PRISER: Lise Røsvik har måttet gjøre endringer i livet sitt etter den store prisøkningen som har rammet nordmenn det siste året. Foto: Privat
HØYE PRISER: Lise Røsvik har måttet gjøre endringer i livet sitt etter den store prisøkningen som har rammet nordmenn det siste året. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Selv om jeg er bevisst, merker jeg at det er vanskelig og skambelagt å snakke om at jeg sliter nå i jula – og egentlig generelt. Helt siden matprisene økte, bensinprisen ble skutt til himmels og ikke minst den berømte strømmen, som har tviholdt på å være dyr en ganske så lang stund nå.

Det skriver lærer og alenemor Lise Røsvik (40) i et debattinnlegg i Adressa. Hun er en av mange nordmenn som opplever at den økonomiske situasjonen har endret seg den siste tida.

- Har du en lavere lønn eller er du enslig forsørger i en situasjon hvor du kanskje ikke har en stabil eller ok lønn, så er det vi som blir hardest rammet, sier Røsvik til Dagbladet.

- Blir mindre sosialt

Livet til både Røsvik og datteren har blitt endret de siste månedene. Tidligere bodde hun i Trondheim, mens hun nå har flyttet til Bø i Telemark. Det har også hatt påvirkning på økonomien.

- Det er forskjell på bygda og byen. Når du bor i byen så er det flere mennesker samlet som har dårlig råd. Det er også flere tilbud og organisasjoner som er samlet et sted, og flere gratistilbud, sier Røsvik og legger til:

- Men når man flytter til bygda, så er det større avstander. Da må man kjøre mer bil og bensinen har blitt dyrere.

Alle utgiftene har ført til at hun har måttet begrense hvor mye hun kjører. Hun kan blant annet ikke lenger kjøre datteren sin til venninner.

- Det blir mindre sosialt. Det er veldig trist at det skal gå på bekostning av det. De som er lengst ned blir rammet først. Det merker man. Pengene går til strøm, bolig og bensin.

- Dramatisk

Røsvik er heller ikke den eneste som kjenner på økonomiske utfordringer nå som jula nærmer seg. Unicef Norge har utført en juleundersøkelse som viser at en av sju nordmenn gruer seg til jul i år. Det er en kraftig økning fra tidligere år, skriver Unicef i en pressemelding.

Hver fjerde spurte i undersøkelsen svarer at en vanskeligere økonomisk situasjon vil ha et negativt preg på jula.

- Den negative endringen vi ser i år er dramatisk. Det er ingen tvil om at de tøffe økonomiske tidene vi står i oppleves som vanskelige for stadig flere. Førjulstida og jula forsterker de negative følelsene for de som opplever denne tida som vanskelig, sier direktør for barns rettigheter og bærekraft i Unicef Norge, Kristin Oudmayer.

FATTIGKØ: Hundrevis av mennesker venter på hjelp til å komme seg gjennom jula. På Fattighuset i Oslo er det hektisk julestrid. -Vi har fått inn ekstra mat fra kansellerte julebord, sier Styreleder Jansen Solvang. -Jeg håper å få litt julemat og kanskje en gave til dattera mi, sier Nurgima Asanovska. Video: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Lars Eivind Bones Vis mer

- Ble mye på en gang

Til tross for at Røsvik har vært nødt til å måtte prioritere økonomien hardt, har datteren hennes likevel fått delta på fritidsaktiviteter.

- Vi har aktivitetskort, så vi har noen ganger mulighet til svømming og kino. Hun føler heldigvis ikke hun går glipp av ting. Det er noen aktiviteter i ny og det. Det er jeg glad for, sier Røsvik.

Hun har alltid vært bevisst på pengebruken sin, ved å blant annet ha kjøpt brukt.

- Jeg er bevisst, men det hjelper ikke når lønningen ikke strekker til.

- Det handler ikke om å velge å droppe å kjøpe merkeklær. Det startet med strømmen, men så smalt det med bensin og alt. Det ble mye på en gang.

Inviterer folk hjem

Etter at Røsvik skrev innlegget i Adressa tok flere kontakt med henne med ønske om å gi henne penger.

- Det satt veldig langt inne å ta imot. Det var ikke målet i seg selv.

Hun opprettet derfor en spleis til seg selv, som i skrivende stund har samlet inn 4800 kroner. Hun forteller at grunnen til at hun opprettet spleisen var at folk kunne se hva pengene går til.

Hun har også invitert to familier hjem til seg på julaften. Begge er alenemødre og har to barn hver.

- De skulle sitte alene, så jeg inviterer dem hjem til oss. Barna får leke med noen, og pengene går til mat og hygge i jula. Det er veldig koselig å kunne hjelpe andre som har det tøft. Man må ikke være familie for å feire jul sammen, sier Røsvik.

Pengene fra spleisen som blir til overs skal Røsvik gi til Røde Kors. Hun har allerede kjøpt og gitt to gaver til Røde Kors sin innsamlingsboks.

- Pengene skal gå til fine ting, ikke bare til meg og de jeg inviterer.

Hun er tydelig på hvilken hjelp hun ønsker til seg selv og andre som er i en liknende situasjon i juletida.

- Jeg synes alle som er uføre, enslige og aleneforeldre burde fått en form for julestønad - akkurat her og nå knyttet til jula.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer