-Veldig tung periode for partiet

«Røde» Ingelin Noresjø sørget i to dager etter KrFs veivalg. Hun mener fortsatt at partiet ville hatt mer å hente ved å gå til venstre. Til helga blir hun ny nestleder i det kriserammede partiet.

RAMPELYSET: Som barn drømte Ingelin Noresjø om å bli skuespiller. I fjor kjempet hun for å ta KrF til venstresida i politikken. Nå blir det nye runder i rampelyset som ny andre nestleder i KrF. Foto: Lars Eivind Bones
RAMPELYSET: Som barn drømte Ingelin Noresjø om å bli skuespiller. I fjor kjempet hun for å ta KrF til venstresida i politikken. Nå blir det nye runder i rampelyset som ny andre nestleder i KrF. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Jeg henger meg ikke opp i nederlag. Jeg sørger litt en dag eller to. Så går jeg videre, sier Noresjø.

Hun kjempet for Knut Arild Hareides råd om å ta KrF til venstre. Noresjø var en del av det store mindretallet som reiste skuffet hjem fra det ekstraordinære landsmøtet på Gardermoen 2. november i fjor.

- I politikken må man ha en evne til å riste ting av seg og se framover. Det har kommet godt med det siste halve året. Jeg har akseptert det landsmøtet pekte på. Det var også grunnen til at jeg stemte for regjeringsplattformen etter forhandlingene med Høyre, Frp og Venstre. Men jeg tror fremdeles at den andre siden hadde gitt oss vel så mye og gitt oss enda flere muligheter til å bygge laget, sier Noresjø til Dagbladet.

Lokalt talerør

Hun håper å bli noe mer enn et rødt alibi når hun velges til ny andre nestleder under helgens KrF-landsmøte i Stavanger.

- Men jeg fornekter ikke at veivalget har påvirket oss og at jeg har en rolle å fylle. For et år siden var det ingen som snakket om å endre ledelsen i KrF, men nå har prosessen ført oss dit. Dynamikken i den prosessen har ført til at man må ha en bredere representasjon i partiledelsen. Der kommer jeg inn som den andre stemmen i veivalget, men også fordi jeg representerer Nord-Norge og distriktene, sier 42-åringen.

Noresjø klare ambisjoner om hva skal bidra med for å samle et parti som det siste halve året har vært under sperregrensen på gjennomsnittet av målingene og hvor flere tusen medlemmer har meldt seg ut:

- Jeg har en lokal forankring med bakgrunn fra kommunestyret i Fauske og fylkespolitikken i Nordland. Det er vi ute i landet som kjenner regjeringens politikk på kroppen. Vi er viktige talerør inn til stortingspolitikerne, sier Noresjø.

Plages ikke av tallene

Påtroppende partileder Kjell Ingolf Ropstad har uttalt at det siste halve året har vært det mest krevende i KrFs historie. Noresjø mener at bunnen kan være nådd for partiet som nå skraper grunnfjellet.

- Hva forteller dagens oppslutning og medlemsflukt deg?

- Hvilke ord skal jeg bruke? Situasjonen viser at vi har en veldig tung periode for partiet. Jeg anser at vi nå har gravd oss ned til grunnfjellet og at vi nå skal begynne å bygge huset stein for stein. Jeg tar ikke målingene så forferdelig tungt. Jeg har forståelse for at mange sitter på gjerdet. Nå handler det om å vise fram at KrF er et relevant parti, sier Noresjø.

Hun finner også trøst i at andre partier nærmest har kommet tilbake fra asken, blant andre KrFs svenske søsterparti.

- For et år siden lå KG omtrent der vi nå er. Nå er de på 12 prosent. Mye er ulikt, men poenget er at det går an å reise seg og at ting av og til går fort i politikken. Det går an, og det skal også KrF klare, sier hun.

Skuespillerdrøm

På fritida pønsker Noresjø ut nye fjelltopper som skal bestiges - gjerne i hjemfylket der det finnes mange å ta av. Børvasstindan på sørsida av Saltfjorden i Bodø kommune står høyt på ønskelista.

Som barn handlet drømmene om et liv på scenen.

- Jeg pleier å fleipe med at det kanskje ikke er så stort sprang og at det var derfor jeg endte i politikken. Nå mener jeg jo ikke at politikk er skuespill, men det er noe med å stå i rampelyset, trives med det og by på seg selv, sier Noresjø.

- Hva er viktigste budskapet ditt til helgens landsmøte?

- Jeg har jo ledet arbeidet med et lokalpolitisk manifest og har en kort tale i den forbindelse. Ellers er jeg opptatt av at vi skal bygge partiet, og at vi som parti skal bygge samfunnet. Jeg vil legge mest vekt på det siste. Da må vi vise bredden i politikken vår, inkludert næringspolitikk og de store sakene som klima, miljø og fattigdom.