- Veldig tungt for moren å høre hvordan Javier (44) ble drept og partert

Svensk 28-åring har tilstått ugjerningen, men prøver å unngå straff.

DREPT OG PARTERT: Javier Tapuy (44) ble 20. oktober i fjor funnet drept og partert av sin husvert, den tiltalte 28-åringen. Foto: PRIVAT
DREPT OG PARTERT: Javier Tapuy (44) ble 20. oktober i fjor funnet drept og partert av sin husvert, den tiltalte 28-åringen. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er veldig tungt for familien, spesielt moren, å høre tiltalte beskrive de grusomme detaljene. Det er også veldig sterkt for dem å høre at tiltalte kanskje ikke skal dømmes - det vil være helt ubegripelig, sier advokat Carl Bore til Dagbladet.

Bore er bistandsadvokat for familien til 44-årige Javier Tapuy, som 20. oktober i fjor ble funnet drept og partert i en leilighet på Grünerløkka i Oslo. Hans 28-årige svenske husvert har tilstått ugjeringen, men ønsker å unngå dom i saken, med henvisning til at han er inne i et psykiatrisk behandlingsopplegg som gir gode resultater.

Velstelt Den svenske 28-åringen framsto velstelt og veltalende i Oslo tingrett. Han beskrev hvordan han først møtte Tapuy i det latinamerikanske dansemiljøet i hovedstaden, og at han etter ei tid tilbød 44-åringen et rom i leiligheten han disponerte.

- Jeg så han søkte etter et sted å bo på Facebook, og tenkte vi kunne bli en bra kombinasjon, sa 28-åringen.

Men det kom også fram at svensken i tida før drapet hadde flere psykotiske episoder med uprovosert vold mot tilfeldige personer. Han mente seg også overvåket av den norske stat, og ble tidlig i fjor tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus. Kort tid før drapet avbrøt han medisineringen.

- Jeg blir impotent av medisinene, fortalte han.

28-åringen hadde vanskelig for å huske detaljer fra drapsdagen, og forklarte seg dels i strid med tidligere forklaringer. Det kom imidlertid fram at han denne dagen, før han drepte Tapuy, surfet på nettsida lovdata.no.

- Jeg ville se hvilken straff jeg ville få for å drepe, forklarte han.

Basketak Han beskrev hvordan han gikk inn på leieboerens rom med klar hensikt om å drepe. Han ble først nedkjempet i et basketak med Tapuy, men hentet etterpå en kjøkkenkniv og stakk 44-åringen en rekke ganger i overkroppen.

I RETTEN: Javier Tapuys bror og mor (t.v. og midten) er kommet fra Ecuador for å følge rettssaken. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
I RETTEN: Javier Tapuys bror og mor (t.v. og midten) er kommet fra Ecuador for å følge rettssaken. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

- Han kjempet imot, og hendene mine ble skadd, fortalte han.

28-åringen kunne ikke helt si hvorfor han bestemte seg for å partere avdøde. Politietterforskerne som kom til stedet, etter at svensken selv ringte flere ganger og meldte fra, fant liket kuttet opp i en rekke deler. De beslagla flere kniver, en baufil og en stavmikser tiltalte brukte i parteringen.

- Jeg tror jeg ville fullbyrde drapet på en måte, sa tiltalte.

Tapuys ecadorianske og norske pårørende gråt mens 28-åringen forklarte seg om drapet og parteringen. Politifolkene som kom først til leiligheten, har beskrevet åstedet som noe av det verste de har sett.

I utdanning Siden parteringsdrapet har 28-åringen fra Skåne vært innlagt på psykiatrisk sykehus, diagnostisert med paranoid schizofreni, og det er på det rene at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Påtalemakten ønsker å få ham dømt til tvungent psykisk helsevern, mens 28-åringen og hans forsvarere mener den beste løsningen er at han fortsetter behandlingsopplegget han er inne i.

- Jeg er veldig bra nå, og stort sett symptomfri. Jeg klarer også å reflektere over drapet. Det har vært et helvete å forberede seg til å grave i disse forferdelige tingene, sa han om rettssaken.

28-åringen fortalte at han er i gang med å fullføre sin BI-utdannelse, og at han ønsker å bruke denne.

- Vi kan ikke se behovet for en dom - det blir smør på flesk. Han har akseptert sin sykdom, og vist at han er motivert for videre behandling, sier forsvarer Peter S. Nørgaard til Dagbladet.

- Blir vurdert Ved tvungent psykisk helsevern blir den domfelte værende i psykiatrien inntil det slås fast at det ikke lenger foreligger gjentakelsesfare; han kan da bli overført til kriminalomsorgen. Nørgaard viser til at mange liknede saker som denne ender uten dom, og at klienten allerede lever under betingelser sammenliknbare med tvungent psykisk helsevern.

REPRESENTERER FAMILIEN: Carl Bore er bistandsadvokat for Javier Tapuys ecuadorianske familie. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
REPRESENTERER FAMILIEN: Carl Bore er bistandsadvokat for Javier Tapuys ecuadorianske familie. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

- Legene skal uansett vurdere hvorvidt det er fare for gjentakelse. Forskjellen ved en dom om tvungent psykisk helsevern blir sterkere partsrettigheter for politiet og påtalemyndigheten, sier han.

Aktor Alvar Krafft Randa mener på sin side at det åpenbare utfallet er tvungent psykisk helsevern.

- Det gir politiet og påtalemyndigheten mulighet for mer kontroll, sier Randa til Dagbladet.

Hovedforhandlingene i saken pågår til og med fredag.

PRØVER Å UNNGÅ DOM: Den tiltalte svenskens forsvarere Nora Hallén og Peter S. Nørgaard kjemper for å unngå dom om tvungent psykisk helsevern. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
PRØVER Å UNNGÅ DOM: Den tiltalte svenskens forsvarere Nora Hallén og Peter S. Nørgaard kjemper for å unngå dom om tvungent psykisk helsevern. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer