VIL HA ETTERFORSKNING: Jonas Bals, rådgiver i Fellesforbundet, er klar: saken der et irsk steinleggerfirmaet som var hyret inn av kjendismillionær Atle Brynestad på Nesøya, brukte underbetalte polakker og ikke betalte moms, bør bli politietterforsket. Foto Cornelius Poppe / NTB scanpix
VIL HA ETTERFORSKNING: Jonas Bals, rådgiver i Fellesforbundet, er klar: saken der et irsk steinleggerfirmaet som var hyret inn av kjendismillionær Atle Brynestad på Nesøya, brukte underbetalte polakker og ikke betalte moms, bør bli politietterforsket. Foto Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

- Veldig uheldig at Brynestad- saken ikke etterforskes

I saker med mobile kriminelle må vi ansvarliggjøre kunden, mener Jonas Bals.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Bals, rådgiver i Fellesforbundet, er enig med Rødt-leder Bjørnar Moxnes: saken der et irsk steinleggerfirmaet som var hyret inn av kjendismillionær Atle Brynestad på Nesøya, brukte underbetalte polakker og ikke betalte moms, bør bli politietterforsket.

Asker og Bærum-politiet sier til Dagbladet at de ikke vil etterforske saken.

- Våre opplevelser er at når det gjelder de irske steinleggerne har det vært et satsingsområde der man faktisk har fått til litt, sier Bals til Dagbladet.

- Det er forstemmende at dette skjer i en slik sak. Hvis man selv ikke der får saker til doms, sender det et veldig uheldig signal. Folk som går inn i bransjene gjør det fordi fortjenestemulighetene er store, sier Jonas Bals.

Vil gå på kundene Bals henviser også til den såkalte Engra-saken, der norsk politi henla saken fordi de ikke fikk etterforsket en bosnisk entrepenør i Bosnia. Bals vil derfor ha en tydeligere ansvarliggjøring av kundene som hyrer kriminelle håndverkere.

- Både Engra-saken og steinleggersakene viser at det handler om mobile kriminelle. Da er det viktig å kunne ansvarliggjøre det leddet som uansett blir igjen i Norge og ikke kan flytte på seg, sier han til Dagbladet.

Han holdt i dag morges 1. mai-appell på en kommunal byggeplass i Oslo, og sier lett oppgitt:

- Der sto det svenske malere og var i fullt arbeid på en offentlig høytidsdag.

Pekelek I Brynestad-saken henviser politiet til Skatt Øst, og ber dem om å anmelde saken.

- Denne saken viser også noe vi i Fellesforbundet har vært veldig opptatt av, nemlig samordningen mellom flere etater - som skal gjøre at saker ikke ramler mellom flere stoler, sier Bals.

UNDERBETALT: De polske steinleggerne som jobbet for et irsk firma hjemme hos Atle Brynestad på Nesøya forklarte at de fikk under 90 kroner i timen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
UNDERBETALT: De polske steinleggerne som jobbet for et irsk firma hjemme hos Atle Brynestad på Nesøya forklarte at de fikk under 90 kroner i timen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

- Det blir en pekelek, sier han.

- Vi kjenner til flere saker der politiet sier at Arbeidstilsynet må anmelde, Arbeidstilsynet mener politiet henlegger for ofte, og vi hører også fra Skatteetaten at man føler at politiet ikke bruker nok ressurser på dette.

Veldig uheldig Bals vil ha arbeidskriminaliteten løftet opp på høyt nivå.

- Det er noe vi føler at det er i ferd med å skje i dag. Vi trenger en felles analyse av problemet, men også at dette operasjonaliseres og følges opp i praksis, slår han fast.

Etter oppslag i Dagbladet varslet arbeidsminister Robert Eriksson at det skal holdes et eget arbeidskriminalitetsmøte med partene i arbeidslivet like over påske. På dette møtet vil Finans- og Justisdepartementet, Arbeidstilsynet, Skatteetaten og politiet delta.

På mandag arrangerer Skatteetaten, NAV, Politi, Riksadvokaten og Økokrim konferansen «Arbeidsmarkedskriminalitet - hva krever trusselbildet av oss?».

TILFREDS: Atle Brynestad har hele veien sagt at han mener han sjekket opp steinleggerselskapet tilstrekkelig før han engasjerte det, og erklærte seg i dag tilfreds med politiets avgjørelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TILFREDS: Atle Brynestad har hele veien sagt at han mener han sjekket opp steinleggerselskapet tilstrekkelig før han engasjerte det, og erklærte seg i dag tilfreds med politiets avgjørelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer