Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Veldig uheldig for NHO

Paul-Christian Rieber beklager at NHO har havnet i et kritisk fokus på grunn av mulige avgifts-unndragelser i GC Rieber Oils. NHO-presidenten sier at selskapet skal gjøre opp for seg, dersom det er gjort feil.

TOLLTRØBBEL: Paul-Chr. Rieber NHO President og adm. dir i GCRieber har havnet i trøbbel med tollvesenet angående import av marinoljer som de ikke har betalt toll på. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
TOLLTRØBBEL: Paul-Chr. Rieber NHO President og adm. dir i GCRieber har havnet i trøbbel med tollvesenet angående import av marinoljer som de ikke har betalt toll på. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BERGEN (Dagbladet): - Det er klart denne saken er ubehagelig for NHO og selskapet vårt. Den tar fokus bort fra tariffoppgjøret og mange andre svært viktige saker, sier Paul-Christian Rieber.

Tre ukers frist
Dagbladet møtte NHO-presidenten, som også er styreleder i GC Rieber Oils, på konsernets hovedkontor i Bergen i dag.
Han forteller at selskapet fikk en mail fra Toll- og avgiftsdirektoratet 14. april.

- Vi fikk en tre uker lang frist på å svare på direktoratets spørsmål, som dreier seg om opprinnelsessted og anvendelse av fiskeolje fra Vest-Sahara og Marokko. Jeg oppfatter ikke dette som granskning av selskapet, men at de vil undersøke noen forhold om produktene vi har kjøpt fra disse landene. Så langt mener jeg at vi har gjort oss skyldige i to formalfeil, sier Rieber.

Han viser til at GC Rieber Oils i Kristiansund ikke har søkt om fritak for tollavgifter for fiskeolje til fiskefor. Det skal gjøres hvert år, og man må samtidig sende med en anvendelses-erklæring til Statens Landbruksforvaltning. Bare i 2009 innførte selskapet 20 000 tonn med fiskeolje fra Vest-Sahara, til en verdi på omlag 60 millioner kroner.

- Feil nummer
- Såvidt jeg forstår får alle som søker om fritak godkjent sine søknader. En ulykke kommer sjelden aleine. På hver enkelt innførsels-deklarasjon har vi skrevet feil varenummer, som betyr at varene har vært beregnet for humant konsum, istedet for fiskefor.  Det nest siste tallet av åtte siffer på alle disse deklarasjonene har blitt feil i minst ti år. Det har ikke vært en bevisst feilskriving fra vår side, sier Paul-Christian Rieber.

Selskapet har kjøpt fiskeolje fra flere land, men Toll- og avgiftsdirektoratet har konsentrert sine spørsmål om kun Vest-Sahara og Marokko.
- Vi har holdt løpende kontakt med Utenriksdepartementet om at vi har kjøpt fiskeolje fra forskjellige lokale leverandører i Vest-Sahara, og har aldri hatt motiv eller ønske om å skjule dette. Selv om vi har hatt løpende dialog med UD, så har ikke de gått god for vår handel der. Denne handelen er blitt innstilt nå som følge av at vår største kunde, fiskeforselskapet EWOS, ikke lenger ville kjøpe fiskeolje som stammer fra Vest-Sahara.

Flere hundre millioner
Paul-Christian Rieber og hans folk må nå søke langt tilbake i tid for å kunne svare fullstendig på spørsmålene fra Toll- og avgiftsdirektoratet.

- Jeg tror vi har handlet med de lokale leverandørene i Vest-Sahara siden 1995. Vi erkjenner at vi her tydeligvis har gjort oss skyldig i formalfeil med alvorlige konsekvenser, men håper at man ved å framlegge fakta og resultatet av våre interne og eksterne undersøkelser skal kunne nyansere saken bedre, sier Paul-Christian Rieber.

Konsekvensene kan bli en regning fra staten på flere hundre millioner kroner dersom selskapet må betale tollavgifter helt tilbake til 1995, og det kommer straffeskatt i tillegg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!