- Veldig uheldig

Politiet mener de står overfor en drapssak. Familien har fremdeles håp om at Anne-Elisabeth Hagen skal komme hjem i live. Tidligere etterforsker tror det kan skade politiets arbeid.

SAVNET: Familien til savnede Anne-Elisabeth Hagen håper fremdeles hun skal komme hjem i live, til tross for at det ikke har vært livstegn siden 31. oktober i fjor. Politiet mener de står overfor en drapssak. Foto: Privat
SAVNET: Familien til savnede Anne-Elisabeth Hagen håper fremdeles hun skal komme hjem i live, til tross for at det ikke har vært livstegn siden 31. oktober i fjor. Politiet mener de står overfor en drapssak. Foto: PrivatVis mer

LILLESTRØM / OSLO (Dagbladet): Bistandsadvokat Svein Holden var tydelig under tirsdagens pressekonferanse. Familien håper fortsatt at den antatt bortførte Anne-Elisabeth Hagen er i live, og håpet er styrket etter at de i juli på ny mottok meldinger fra de antatte gjerningspersonene som hevder å ha kvinnen hos seg.

Til tross for ny kontakt og påstander om at 69-åringen lever, holder politiet fast på sin hovedhypotese. Bare to timer seinere gikk politiinspektør Tommy Brøske ut med følgende fra politiets side:

- Vi tar den nye henvendelsen på alvor, og vi har forståelse for at den siste kontakten gir familien håp om at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Men selv etter den siste henvendelsen er det mangel på livsbevis, og politiet anser det fortsatt som lite sannsynlig at hun er i live.

- Veldig uheldig

Uenigheten mellom familien til Anne-Elisabeth Hagen (69) og politiet kan skape en uheldig interessekonflikt mellom partene. Det kan igjen vanskeliggjøre politiets arbeid med å oppklare Norges største krimgåte, mener forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst.

- Det er veldig uheldig at det er motstrid mellom hva politiet og familien mener, sier Horst til Dagbladet.

EKSPERT: Jørn Lier Horst er krimforfatter og tidligere politietterforsker. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
EKSPERT: Jørn Lier Horst er krimforfatter og tidligere politietterforsker. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Han understreker at interessekonflikten den tidligere politietterforskeren skisserer opp overfor Dagbladet, er rent hypotetisk. Men på generelt grunnlag mener han den potensielt vil kunne medføre lavere tillit mellom de pårørende og politiet. Det kan igjen få dramatiske ringvirkninger.

- Hvis de ulike interessene kommer i konflikt, kan det føre til at etterforskerne ikke kan være sikre på at de pårørende er åpne og ærlige overfor dem. På samme måte kan de pårørende ha interesse av å holde ting tilbake fra politiet, for å gå med på kravene til en eventuell motpart, sier Horst, og legger til at dersom dette skulle skje, vil det potensielt kunne vanskeliggjøre politiets arbeid med å oppklare saken.

Bistandsadvokat Holden understreket på sin side under tirsdagens pressekonferanse tirsdag at de opplever samarbeidet med politiet som godt. Dagbladet har vært i kontakt med Brøske angående Horsts utspill. Han ønsker ikke å kommentere påstanden.

HOLDER SEG TIL HYPOTESEN SIN: Politiet tror at forsvunnede Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept. Video: Dagbladet Vis mer

Et sentralt spørsmål

Da bistandsadvokat Svein Holden tirsdag gikk ut og fortalte at det på nytt hadde vært kontakt mellom den såkalte motparten og familien til forsvunne Anne-Elisabeth Hagen, kom det også fram at kommunikasjonen foregår på norsk. Dette mener Horst reduserer antall personer som kan tenkes å stå bak den angivelige bortføringen dramatisk.

- Det er ikke mange norsktalende miljøer som evner å gjennomføre noe slikt, slår Horst fast.

Samtidig mener politiet fremdeles at Anne-Elisabeth Hagen ble drept, og ikke bortført med økonomisk vinning som motiv. Skulle politiets hovedhypotese være korrekt, vil det i så fall tilsi at kommunikasjonen fra den såkalte motparten er falsk.

HOLDER KONTAKT: Tirsdag ettermiddag orienterer bistandsadvokat Svein Holden og politiinspektør Tommy Brøske om den seinere tids utvikling i saken om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Video: Dagbladet Vis mer

- Da må man stille seg spørsmål om hva motivet i så fall er. Er det for å villede? Er det for økonomisk vinning? Og så man spørre seg om hvem som er i en posisjon til å oppretteholde en slik falsk dialog, som tilsynelatende er basert på ikke-offentlig kjente fakta, forklarer Horst.

Holder kortene tett

Dagbladet har i etterkant av tirsdagens pressekonferanse vært i kontakt med politiet og Brøske. Politiinspektøren ønsker å gi svært få detaljer om hva som skjer med etterforskningen av brevet som ble etterlatt til milliardær og ektemann Tom Hagen, og funnet i familiens bolig dagen hans kone forsvant.

I slutten av juni uttalte Brøske i et intervju at de var i gang med å undersøke hvor papiret brevet var skrevet på, stammet fra. Det ble den gang forespeilet at dette kunne gi oppklarende svar på mysteriet om hvem som har bortført 69-åringen og hvor hun befinner seg.

Halvannen måned seinere, er det imidlertid uvisst hvor politiet står i arbeidet med å gjennomgå det som skal være et konkret antall utsalgssteder.

- Dette er fremdeles svært interessant for oss, og vi har kommet lenger i etterforskningen enn før sommeren. Vi har likevel ikke noen nye kommentarer til dette per nå, det får vi komme tilbake til seinere, sier Brøske.