TRUKKET: Desembernummeret av Scandinavian Traveler er allerede trukket fra samtlige setelommer på SAS-fly etter at Frp i går reagerte sterkt på at de omtales i en artikkel om «ytre høyre»s frammarsj i Norden. Faksimile: Scandinavian Traveler
TRUKKET: Desembernummeret av Scandinavian Traveler er allerede trukket fra samtlige setelommer på SAS-fly etter at Frp i går reagerte sterkt på at de omtales i en artikkel om «ytre høyre»s frammarsj i Norden. Faksimile: Scandinavian TravelerVis mer

- Veldig urovekkende at ett parti i ett nordisk land kan bestemme hva andre skal lese

Journalisten som skrev artikkelen der Quisling plasseres på samme tidslinje som Frp, reagerer sterkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det gikk ikke lang tid fra TV 2 Nyhetene påpekte at SAS' nye magasin Scandinavian Traveler i en artikkel plasserer Vidkun Quisling på samme tidslinje som Carl I. Hagen og Frp, til nestleder Per Sandberg kalte artikkelen «avskyelig». I løpet av like kort tid hadde SAS beklaget artikkelen og besluttet å trekke nummeret.

- Den eneste unnskyldningen jeg kan finne, er at det er en svensk journalist, sa Frp-nestlederen til TV 2.

Prisbelønt Den svenske artikkelforfatteren er imidlertid ingen hvem som helst. Per Svensson (58) har lang erfaring som journalist, og vant Det stora journalistpriset i 1997. Han har skrevet flere bøker, bl.a. om nettopp de ytterliggående høyrekreftenes frammarsj i Norden, og fikk i 2012 Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen. Etter flere år som storavisa Expressens kulturredaktør er han nå fast spaltist i Sydsvenska Dagbladet.

Da Dagbladet snakker med Svensson i kveld, har han akkurat landet på Kastrup etter å ha fløyet fra Stockholm med nettopp SAS.

- Scandinavian Traveler er allerede borte fra setelommene, konstaterer han.

SAS' informasjonssjef Tormod Sandstø uttalte i går at Svenssons tekst framstår som «unyansert og generaliserende», ledsaget av en bildebruk som kan oppfattes uheldig. I kveld gjør Svensson det klart at samarbeidet mellom ham og redaksjonen i Scandinavian Traveler var utmerket, og at artikkelen er helt i tråd med hans ønsker.

- Jeg er skuffet over SAS, et stort og betydningsfullt flyselskap, og synes de bøyer seg lett. Men dette sier noe om det politiske klimaet i Skandinavia.

- Ubehagelig og urovekkende At bladet nå er trukket etter Frp's reaksjon, finner han urovekkende.

- Det låter som en dårlig spøk, og Sandbergs reaksjon framstår som litt barnslig. Men dette bekrefter på en måte nettopp det jeg skriver om - konsekvensene av at høyrepopulistiske partier kommer i maktposisjon, sier han, og utdyper:

- Det er ubehagelig og veldig urovekkende at ett parti i ett nordisk land kan bestemme hva andre skal lese. Frp bekrefter min hypotese om at disse partiene har uvilje overfor andres argumenter; det er karakteristisk for denne tradisjonen.

I den åtte sider lange artikkelen, kalt «Ytterste høyres framvekst», konstaterer Svensson at Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti og Frp nå besitter en makt «ytre høyre» aldri har hatt før, og prøver å analysere hvordan vi er kommet dit.

- Ingen konsekvenser Forklaringen er todelt. På den ene side beskriver han fascistiske og nazistiske bevegelser i mellomkrigstida - som Quislings Nasjonal Samling. På den annen side beskriver han framveksten av protestpartier som Mogens Glistrups Fremskridtspartiet i Danmark og Anders Langes Parti (seinere Fremskrittspartiet) i Norge.

Et viktig poeng er at røttene til den svenske høyrepopulismen - og dermed Sverigedemokraterna - er nærmere nazismen fordi Sverige aldri var okkupert, som Danmark og Norge. En arv fra krigen er at nasjonalisme og flaggbruk oppfattes mer positiv i Danmark og Norge enn i Sverige.

- Vil reaksjonene på din artikkel få konsekvenser for deg profesjonelt?

- Nei, ikke i det hele tatt, jeg er jo fast spaltist i Sydsvenskan og klarer meg fint. Jeg er mer bekymret for det politiske klimaet i Skandinavia, med Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna i posisjon, og Frp i regjering. Det er et ganske ubehagelig klima.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Scandinavian Travelers sjefredaktør Anna-Lena Ahlberg.

• Det tilbaketrukne nummeret lå på Scandinavian Travelers nettsider inntil søndag formiddag, men ble da fjernet. Magasinet kan imidlertid leses i sin helhet her (privat nettsted); Svenssons artikkel begynner på side 72.

BEKYMRET: Journalist Per Svensson er bekymret over at partier som Dansk Folkeparti, Sverigedemokraterna og Frp sitter i maktposisjon. Foto: Sydsvenska Dagbladet
BEKYMRET: Journalist Per Svensson er bekymret over at partier som Dansk Folkeparti, Sverigedemokraterna og Frp sitter i maktposisjon. Foto: Sydsvenska Dagbladet Vis mer