- Veldig urovekkende

Jorodd Asphjell (A) i Stortingets justiskomité sier at utviklingen i bruk av softgun er veldig urovekkende, og at det nå er viktig å lytte til signalene fra politiet.

FARLIGE KOPIER: Politiet har gjort beslag i et stort antall luftvåpen og Softguns som er brukt til å skyte på eller til å skremme uskyldige mennesker..
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FARLIGE KOPIER: Politiet har gjort beslag i et stort antall luftvåpen og Softguns som er brukt til å skyte på eller til å skremme uskyldige mennesker.. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Softgun som er til salgs i sportsforretninger og nettbutikker over hele landet. De er i dag laget som kopier av skarpe våpen. I flere land, som USA, skal softgun ha en oransje eller rød tupp, som markering for at det ikke er kruttvåpen. Der er det ulovlig å bruke softgun uten slike markeringer. Slik er det ikke i Norge.

- Da det i sin tid ble åpnet opp for salg av softgun i Norge var det for bruk i kontrollerte former på treningsbaner og med skikkelig sikkerhetsutstyr. Vi ønsker å ta imot og vurdere alle gode forslag til hvordan dette kan reguleres ved salg og bruk. Dette er ikke vannpistoler, sier stortingsrepresentant Jorodd Asphjell.

- Farlig og truende
Han tror det er for drastisk å gå til forbud mot salg av softgun og gasspistoler, men vil ta signalene fra polititjenestemennene i Arendal med seg inn i Arbeiderpartiets fraksjon på stortinget.

- Vi vil diskutere hvordan vi skal forholde oss til denne utviklingen og det som klart er farlig og truende bruk av slike våpen. Uvettig bruk av softgun kan skade folk både fysisk og psykisk. Når de er blitt så like skarpe våpen, så kan det oppstå farlige situasjoner. Vi så nylig at et ran ble gjennomført med et slikt våpen. Vi har mange eksempler på at softgun er blitt brukt ukontrollert.

Vil utfordre justisministeren
Krf's representant i Justiskomitéen, Kjell Ingolf Ropstad, sier at han vil utfordre justisminister Anders Anundsen til å vurdere merking av softgun og gasspistoler slik at det blir enkelt å skille dem fra skarpe våpen.

- Vi har ikke tatt til orde for forbud mot softgun, men det skal heller ikke være slik at hvem som helst kan bestille en softgun fra en nettbutikk. De ansvarlige for disse butikkene har selv et ansvar for ikke å selge til personer under 18 år. Jeg vil også rette et tydelig ansvar til foreldre med barn eller ungdom under 18 år som har softgun. De må ikke tillate disse brukt uten at det skjer under voksne personers kontroll, sier Kjell Ingolf Ropstad.

- Må læres opp
Han oppfordrer også foreldre til å være strenge med sine ungdommer hvis det er snakk om å bruke softgun.

FARLIG UTVIKLING: Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell i Justiskomitéen vil ha forslag til hvordan salg og bruk av softgun kan reguleres bedre i Norge. Foto: Stortinget
FARLIG UTVIKLING: Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell i Justiskomitéen vil ha forslag til hvordan salg og bruk av softgun kan reguleres bedre i Norge. Foto: Stortinget Vis mer

- De må læres opp under kontroll av voksne og på steder som er egnet for å trene med våpen, sier Jorodd Asphjell.

VIL UTFORDRE: Krf's representant i justiskomitéen Kjell Ingolf Ropstad vil utfordre justisministeren til å vurdere merking av softgun.    Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
VIL UTFORDRE: Krf's representant i justiskomitéen Kjell Ingolf Ropstad vil utfordre justisministeren til å vurdere merking av softgun. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer