- Veldig, veldig pinlig

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ber regjeringskollegene rydde opp i underbetalingen som Dagbladet har avslørt hos offentlige oppdragsgivere.

OPPSTRAMMER: - Noe av det jeg ser på nå, er å gi Arbeidstilsynet myndigheten til å gå inn og være kontrollør av at kommunene følger opp det de skal, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i går, etter at Dagbladet har avslørt underbetaling i blant annet Oslo kommune. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
OPPSTRAMMER: - Noe av det jeg ser på nå, er å gi Arbeidstilsynet myndigheten til å gå inn og være kontrollør av at kommunene følger opp det de skal, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i går, etter at Dagbladet har avslørt underbetaling i blant annet Oslo kommune. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Pinlig, synes arbeidsminister Hanne Bjurstrøm om at Dagbladet i forrige uke avdekket betaling under tariff hos offentlige oppdragsgivere som Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) og Utlendingsnemnda.

- Jeg vil berømme Dagbladet for den jobben de har gjort. Jeg synes at slike avsløringer er veldig, veldig pinlige, sa hun under LO/NHO-konferansen «Fra skitten vask til ren idyll» i Konserthuset igår.

Til stede var også NHO-sjef John G. Bernander og LO-leder Roar Flåthen. I en paneldebatt diskuterte de tre oppryddingen i renholdsbransjen, som det ble fart i etter Dagbladets reportasjeserie «Skitten vask» i fjor sommer.

Strammer opp kolleger Bjurstrøm har nå i et notat bedt regjeringskollegene rydde opp i egne underliggende etater. Det samme gjorde hun da Dagbladet i sommer avdekket naturaliabetaling i form av kost og losji på statseide Sem Gjestegård, som nå har ryddet opp.

UNDER TARIFF: Renholdere som vasker for Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fått betalt under tariff. NVE er underlagt olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (bildet). Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
UNDER TARIFF: Renholdere som vasker for Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fått betalt under tariff. NVE er underlagt olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (bildet). Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

Bjurstrøm har også bedt Kommunenes Sentralforbund kartlegge kommunenes kjøp av renholdstjenester, etter at Dagbladet har avdekket underbetaling i blant annet Oslo kommune.

- Det er veldig, veldig beklagelig at det offentlige ikke går foran som et godt eksempel, og jeg mener at Oslo kommune nå må få ryddet opp i dette, sier Bjurstrøm.

- Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet mener at kommuner hvor det ikke betales tarifflønn bør bøtelegges. Hva mener du om det?

115 KRONER I TIMEN: - Jeg trodde ikke mine egne øyner da jeg så lønnslippen, forteller en renholder som har vasket flere Oslo-skoler på oppdrag fra Oslo kommune. Hun er ansatt hos Adecco og hun kan vise Dagbladet lønnslipper fra desember i fjor som viser at hun bare får 115 kroner i timen. Illustrasjonsfoto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
115 KRONER I TIMEN: - Jeg trodde ikke mine egne øyner da jeg så lønnslippen, forteller en renholder som har vasket flere Oslo-skoler på oppdrag fra Oslo kommune. Hun er ansatt hos Adecco og hun kan vise Dagbladet lønnslipper fra desember i fjor som viser at hun bare får 115 kroner i timen. Illustrasjonsfoto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer

- Det har jeg til vurdering. Noe av det jeg ser på nå, er å gi Arbeidstilsynet myndigheten til å gå inn og være kontrollør av at kommunene følger opp det de skal, sier Bjurstrøm.

Utsetter ny ordning På konferansen i går sa hun at den planlagte godkjenningsordningen for renholdsfirmaer må utsettes til slutten av året. Opprinnelig var planen å ha den klar i sommer. Forsinkelsen skyldes blant annet at det også skal lages gode kontrollsystemer.

LO, NHO og arbeidsministeren jobber også med å innføre krav om tarifflønn for alle i renholdsbransjen (såkalt allmenngjøring), regionale verneombud og ID-kort for renholdsansatte. Det er stort sett enighet om tiltakene, selv om det er uenighet på noen punkter.