Lama sentral i kappløpet mot antistoff:

- Veldig, veldig spennende

Lamaen Winter kan kanskje sitte på nøkkelen i jakten på et antistoff for coronaviruset.

PRODUSERER ANTISTOFFER: Lamaen Winter, som bor på den belgiske landsbygda, har bidratt til forskning på et antistoffer mot coronaviruset. Foto: VIB-UGent Center for Medical Biotechnology / REUTERS / NTB scanpix
PRODUSERER ANTISTOFFER: Lamaen Winter, som bor på den belgiske landsbygda, har bidratt til forskning på et antistoffer mot coronaviruset. Foto: VIB-UGent Center for Medical Biotechnology / REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et knippe belgiske og amerikanske forskere mener de har klart å framstille et antistoff fra lama, som kan hindre coronaviruset fra å trenge inn i menneskelige celler.

- Det startet som et sideprosjekt i 2016. Vi tenkte at dette kunne være interessant. Så kom dette nye viruset, og det ble mer avgjørende og viktigere, sier en av forskningslederne, Xavier Saelens, ved det belgiske universitetet Ghent, til Reuters.

Til forskjell fra en vaksine, som lærer opp immunsystemet over en måned eller to for å oppnå motstand mot et virus, kan bruk av såkalte antistoffer sørge for umiddelbar beskyttelse.

Da forskerne gikk i gang for fire år siden, var planen å se etter antistoffer for virusene Mers og sars, som begge er medlemmer av coronavirus-familien. Virusene blomstret opp i henholdsvis 2003 og 2012, men ble raskt slått ned.

- Ikke usannsynlig at noen får til dette

Lamaen Winter, som holder til på den belgiske landsbygda, ble vaksinert med proteiner fra virusene, før det ble tatt blodprøver. Deretter isolerte forskerne antistoffer som Winter hadde laget mot coronavirusene. Ved hjelp av bioteknologiske metoder framstilte de nanobodies - som enkelt forklart er mindre deler av antistoffene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer