Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gunnar Stålsett (84) risikerer fengsel

- Veldig, veldig uverdig

Medlem av justiskomiteen vil endre loven.

SIKTET: Gunnar Stålsett (84) er siktet for å ha gitt arbeid til en ureturnerbar asylsøker i 14 år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SIKTET: Gunnar Stålsett (84) er siktet for å ha gitt arbeid til en ureturnerbar asylsøker i 14 år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Gunnar Stålsett er en gammel mann som befolkningen elsker, og jeg har full forståelse for at han her har fulgt hjertet. Å sette ham i fengsel vil sette fyr på debatten om behandlingen av asylsøkere, og legge press på å endre lovverket, sier Petter Eide til Dagbladet.

Han legger til:

- Jeg synes det norske samfunn må ha raushet til å akseptere hva Stålsett har gjort, og ikke straffe ham. Det er veldig, veldig uverdig.

VIL ENDRE LOVEN: Petter Eide sitter i justiskomiteen for SV. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
VIL ENDRE LOVEN: Petter Eide sitter i justiskomiteen for SV. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Ulovlig arbeid

Eide sitter i Stortingets justiskomité for SV. Han reagerer sterkt på at Oslo-politiet har innstilt på ubetinget fengsel for tidligere biskop Gunnar Stålsett (84). Grunnen er at han i en årrekke ga arbeid til den ureturnerbare asylsøkeren Lula Tekle (55).

Stålsett kunngjorde lovbruddet i et intervju med Vårt Land i august. Der uttalte han at det var hans kristne plikt å støtte Tekle med arbeid.

- Plikten til å hjelpe et medmenneske i nød var viktigere for meg enn lydigheten mot en uklar rettsordning, sa den folkekjære eksbiskopen i intervjuet.

Etter Vårt Land-intervjuet iverksatte Oslo politidistrikt etterforskning av Stålsett, og har nå innstilt på 45 dagers ubetinget fengsel for 84-åringen.

- I limbo

Ureturnerbare asylsøkere har fått endelig avslag på oppholdstillatelse i Norge, men kan heller ikke sendes ut av landet, av forskjellige årsaker - ofte på grunn av fare for tortur eller drap i hjemlandet, eller mangel på avtale mellom hjemlandet og Norge.

Asylsøkere i denne situasjonen mangler et sett sentrale rettigheter, som retten til å jobbe og livnære seg selv.

- De ureturnerbare får ikke være, får ikke reise ut, og er i limbo uten rett til å jobbe, på grunn av et stivbeint lovverk. Vi vil endre loven slik at å jobbe ikke lenger er ulovlig. Dermed vil heller ikke Stålsetts handling være straffbar, sier Eide.

Håper på press

SV-representanten understreker at en endring i asyllovgivningen er kommunalkomiteens anliggende, men at justiskomiteen kommer til å følge en slik prosess tett.

- En lovendring tar jo som regel tid, med utredning og drøfting?

- Vi håper at når det er snakk om en så profilert person som Gunnar Stålsett, vil det legge press på prosessen. Jeg vil se den politikeren som vil at han skal i fengsel, sier Petter Eide.

Frp's innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim mener på sin side at straffeprosessen mot Stålsett må gå sin gang.

- Å ansette ulovlig arbeidskraft er et alvorlig problem i samfunnet, og det er viktig å slå ned på det. Det er veldig viktig at det ikke er opp til hver enkelt å sette sin egen overbevisning eller religion over norsk lov - da har vi alvorlige problemer her i landet, sier Helgheim til NRK.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media