KAN BLI NEDLAGT: Den beryktede Fangeleiren Guantanamo på Cuba er blitt et skammens symbol for USA. Nå håper Amnesty Obama vil holde ord og stenge den. Foto: SCANPIX
KAN BLI NEDLAGT: Den beryktede Fangeleiren Guantanamo på Cuba er blitt et skammens symbol for USA. Nå håper Amnesty Obama vil holde ord og stenge den. Foto: SCANPIXVis mer

- Veldig viktig å stenge Guantanamo

Amnestys generalsekretær glad for Obamas stans av rettssakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president Barack Obama har bedt om at rettssakene ved Guantanamo-basen blir stanset i 120 dager, sier en kilde sentralt plassert i rettssakene.

Aktorene har etter ordre fra Obama bedt de militære dommerne i det såkalte tribunalet på Guantanamo om at sakene blir stanset.

- Dette gjør han forhåpentligvis fordi han på den tida vil bestemme seg for å legge ned hele leiren, og løslate de fleste fangene. Resten av fangene som må føres for en rett må overflyttes til andre rettsinstanser, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder
Egenæs til Dagbladet.no.

Dommerne kommer trolig til å fatte en avgjørelse i løpet av onsdag.

- Veldig viktig
Egenæs er veldig glad for at Obama sender et så sterkt signal om hva han vil med Guantanamo.

- Jeg tror dette er veldig viktig for Obama, og det er ikke tilfeldig at dette er noe av det første han gjør. Dette er også et veldig viktig internasjonalt signal. Guantanamo er blitt et symbol på USAs flukt fra egne idealer, og brudd med grunnleggende menneskerettigheter og idealer, sier Egenæs.

Følger opp talen
Egenæs tror Obama vil ha mye å vinne på å ta tak i den svært betente saken - slik hans forgjenger aldri gjorde.

- Dette er også en viktig påbygning i forhold til Obamas tale i går, der han snakket om at Amerika skal gå tilbake til sine gamle idealer. Jeg tror det vil skje ting her, sier Amnesty-sjefen.

- Slik vi ser det har Guantanamo vært en katastrofe for USA. Det er også blitt et symbol for den internasjonale kritikken mot USA, om at de ikke bryr seg om menneskerettigheter.

Obama lovet i valgkampen å stenge det omstridte fengselet. Han tok også til orde for at de innsatte skal stilles for sivile domstoler i USA.

Det pågår for tiden 21 rettssaker ved Guantanamo-basen. Blant de tiltalte er Sheikh Mohammed, mannen som er anklaget for å ha planlagt terrorangrepene mot USA 11. september, og som ofte omtales som den 20. flykapreren.

Vis mer

- Leiren skal stenges
USAs påtroppende justisminister Eric Holder sier at den nye regjeringa vil holde løftet om å stenge fangeleiren.

- Men nedleggelsen kan komme til å ta mer tid enn mange hadde håpet, sier Holder.

Han sa i en høring i senatet i Washington torsdag at hovedproblemet er å finne ut hva som skal skje med fangene som fortsatt sitter igjen i leiren.

- Tortur

Metodene de innsatte i fangeleiren på Cuba utsettes for, har vakt avsky hos omverdenen. Særlig bruken av waterboarding - en avhørstekninkk der fangen får en følelse av å drukne - har blitt kraftig kritisert og betegnet som tortur.

Verken Michael Mukasey eller Alberto Gonzales, Holders forgjengere fra Bush-administrasjonen, har villet ta klar stilling til bruken av waterboarding. Men nå går Holder ut og sier at den omstridte teknikken må stemples som tortur.

- Waterboarding er tortur, fastslo Holder kort og klart.

Like klart som han sa: - Guantanamo vil bli stengt.

Den kommende justisministeren snakket om Guantanamo under høringen som skal gi senatorene grunnlag for å avgjøre om påtroppende president Barack Obamas utnevnelse av Holder skal godkjennes.

• Se Amnestys video av Waterboarding her.

TROR PÅ OBAMA: Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
TROR PÅ OBAMA: Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer