- Velferdsgoder truer likestillingen

Lang fødselspermisjon og kontantstøtte fremmer ikke likestilling. Tvert imot: Det holder kvinner hjemme. Nå må fedrene tvinges til å ta mer av «mammapermisjonen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange velferdsordninger er blitt til for at det skal være mulig å kombinere familie og jobb. Men de er et tveegget sverd, sier Gunn Elisabeth Birkelund, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo.

- Det er en dårlig idé å satse på enda flere goder som favoriserer kvinner, dersom vi samtidig ønsker mer likestilling i arbeidslivet. Derfor bør ikke fødselspermisjonen utvides.

Bruk heller mild tvang for å få fedre til å ta flere av de 12 månedene vi allerede har. Mødre må da akseptere å få kortere tid hjemme med barnet. Og kontantstøtten bør snarere avvikles enn å utvides, sier Birkelund.

Mor hjemme

Lang fødselspermisjon og andre offentlige velferdsgoder er kjempet fram nettopp for at de skulle bidra til likestilling. Kontantstøtten til pass av småbarn kom for at familier skulle ha større valgfrihet. Statistikk og undersøkelser viser at den først og fremst brukes av kvinner.

Støtte til foreldres frie valg med hensyn til hvem som passer barna, ser ut til å befeste mors plass som den primære omsorgsperson.

- Når mor er den som er hjemme med barna, og dermed ute av yrkeslivet i lange perioder, er det opplagt at det kan få konsekvenser, både sosialt og økonomisk. En politikk som stimulerer til hyppige og langvarige fravær fra arbeidsmarkedet, kan derfor være en risikabel strategi, sier Birkelund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer