Velfortjent sommerferie

Aldri har det norske folk fått mer i feriepenger enn i år. Og dette skjer altså mens renta kryper sakte oppover, og finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen maner til moderasjon og måtehold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Råd fra Stortinget: Ikke la inflasjonsangst eller rentefrykt hindre deg i å bruke din del av de 58 milliarder feriepenge-kronene landets arbeidsgivere sender ut i juni. - Gled dere hemningsløst, anbefaler faktisk Erik Dalheim (Ap) og Siv Jensen (Frp).

Ifølge tall fra CreditInform får gjennomsnittsarbeideren i Norge i år 23000 kroner i feriepenger, rundt fem prosent mer enn i 1999. En familie med to inntekter kan altså se fram til å få utbetalt nærmere 50000 kroner.

Er du av de heldige som i tillegg får penger igjen på skatten i juni, kan sommeren bli riktig festlig.

Ingen pekefinger

- Folk må få glede seg uhemmet over feriepengene sine. Dette er penger folk har jobbet for. Dessuten er en fin ferie viktig for å samle krefter, sier stortingsrepresentant Erik Dalheim (Ap) i finanskomiteen, og slår like godt til med et ferietips:

- Norge er et fantastisk ferieland.

- Er ikke ferie i Norge inflasjonsdrivende, da?

- He, he... jo da, men jeg anbefaler det likevel. Dette er ikke tidspunktet for å løfte advarende pekefingrer til folk, humrer Dalheim.

Skremsler

- Kos dere med milliardene! er Siv Jensens krystallklare anbefaling til folket.

Frp's finanspolitiske talskvinne mener det er staten som bør vise måtehold, ikke den jevne lønnsmottaker.

- At finansministeren advarer mot høyt privat forbruk, bør ikke få folk til å løpe til banken med feriepengene sine. Trangen til å komme med skremsler er visst en sykdom alle finansministrer får. Har du litt ekstra å rutte med i sommermånedene, så er det deg vel unt, sier Jensen.

Høyres Børge Brende synes heller ikke den enkelte borger skal påta seg ansvaret for å regulere temperaturen i norsk økonomi.

Ved kokepunktet

- Men siden økonomien nå engang er ved kokepunktet, er det nok et godt råd å nedbetale litt på gjelda i stedet for å forbruke alt sammen. Det betyr selvsagt ikke at folk ikke skal spandere noen kroner på å kose seg. Men hva med å gjøre det utenlands? Det er iallfall ikke inflasjonsdrivende, sier Brende, også han medlem av finanskomiteen på Stortinget.

BARE KJØP: - Folk må få bruke feriepengene uten å tenke på inflasjon og renta, mener Siv Jensen (Frp) og Erik Dalheim (Ap).