Velfungerende kvinne (24) født uten lillehjerne

Gikk til legen fordi hun følte seg svimmel og kvalm.

HELT TOMT: Der lillehjernen på den 24-årige kvinnen skulle vært, er det bare et tomrom fylt av hjernevæske. Til høyre anatomien hos en normalt utviklet person. Foto: FENG YU M.FL., COLOURBOX
HELT TOMT: Der lillehjernen på den 24-årige kvinnen skulle vært, er det bare et tomrom fylt av hjernevæske. Til høyre anatomien hos en normalt utviklet person. Foto: FENG YU M.FL., COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En 24-årig kvinne fra Shandong-provinsen i nordvestlige Kina la seg nylig inn på sykehus for å få utredet årsaken til at hun følte seg svimmel og kvalm. Da bildene fra hjerneskanningen kom tilbake, forbløffet det legene, kvinnen selv og familien:

Kvinnen viste seg å mangle lillehjernen fra fødselen av. Der organet normalt skulle vært, under bakre del av storehjernen, er det bare et tomrom fylt av hjernevæske.

Enestående 24-åringen er et av bare ni kjente tilfeller med denne tilstanden - og mens de andre har dødd i ung alder, har den kinesiske kvinnen levd et velfungerende liv helt uvitende om mangelen, skriver New Scientist.

Ifølge nevrokirurg Feng Yu ved militærsykehuset i byen Jinan er det helt enestående at de nå har anledning til å undersøke en levende person med denne tilstanden, skriver tidsskriftet Brain i sitt siste nummer.

Lillehjernen utgjør bare 10 prosent av det totale hjernevolumet. Likevel inneholder den halvparten av alle hjernens nevroner (nerveceller) og spiller en viktig rolle i koordinering av bevegelser og balanse.

Personer med skader i lillehjernen har evnen til å bevege seg, men gjerne ukoordinert og langsomt, og musklene er ofte ute av stand til å regulere sin hastighet og styrke, ifølge Illustrert Vitenskap. Tilstanden kan også føre til alvorlig funksjonshemning, epilepsi og livstruende ansamling av væske i hjernen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer