Velfungerende kvinne (24) født uten lillehjerne

Gikk til legen fordi hun følte seg svimmel og kvalm.

HELT TOMT: Der lillehjernen på den 24-årige kvinnen skulle vært, er det bare et tomrom fylt av hjernevæske. Til høyre anatomien hos en normalt utviklet person. Foto: FENG YU M.FL., COLOURBOX
HELT TOMT: Der lillehjernen på den 24-årige kvinnen skulle vært, er det bare et tomrom fylt av hjernevæske. Til høyre anatomien hos en normalt utviklet person. Foto: FENG YU M.FL., COLOURBOXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 24-årig kvinne fra Shandong-provinsen i nordvestlige Kina la seg nylig inn på sykehus for å få utredet årsaken til at hun følte seg svimmel og kvalm. Da bildene fra hjerneskanningen kom tilbake, forbløffet det legene, kvinnen selv og familien:

Kvinnen viste seg å mangle lillehjernen fra fødselen av. Der organet normalt skulle vært, under bakre del av storehjernen, er det bare et tomrom fylt av hjernevæske.

Enestående 24-åringen er et av bare ni kjente tilfeller med denne tilstanden - og mens de andre har dødd i ung alder, har den kinesiske kvinnen levd et velfungerende liv helt uvitende om mangelen, skriver New Scientist.

Ifølge nevrokirurg Feng Yu ved militærsykehuset i byen Jinan er det helt enestående at de nå har anledning til å undersøke en levende person med denne tilstanden, skriver tidsskriftet Brain i sitt siste nummer.

Lillehjernen utgjør bare 10 prosent av det totale hjernevolumet. Likevel inneholder den halvparten av alle hjernens nevroner (nerveceller) og spiller en viktig rolle i koordinering av bevegelser og balanse.

Personer med skader i lillehjernen har evnen til å bevege seg, men gjerne ukoordinert og langsomt, og musklene er ofte ute av stand til å regulere sin hastighet og styrke, ifølge Illustrert Vitenskap. Tilstanden kan også føre til alvorlig funksjonshemning, epilepsi og livstruende ansamling av væske i hjernen.

Stiftet familie Den kinesiske kvinnen har, enestående nok, bare opplevd moderate problemer som følge av at lillehjernen mangler. Problemene omfatter treg motorikk og utydelig tale. Hun var seks år da hun lærte å snakke, og sju da hun lærte å gå.

På den annen side er hun gift og har en datter; fødselen foreløp uten komplikasjoner.

24-åringen er et godt eksempel på fenomenet nevroplastisitet - hjernens evne til å endre sine interne koblinger for å tilpasse seg. Det er årsaken til at blinde ofte har overutviklet høresans.

Nevrokirurg Feng tror pasientens hjernebark har overtatt funksjonene den manglende lillehjernen egentlig skulle hatt. Det vil de få svar på gjennom ny skanning.