Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Velg Ap-leder gjennom uravstemning

- La medlemmene velge leder i Arbeiderpartiet. Det er på tide at avgjørelser blir tatt på en mer demokratisk og åpen måte, sier tidligere Ap-leder Reiulf Steen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er meningsløst at alle kan stemme over størrelsen på kontingentsatsene, mens de viktige valgene skal avgjøres av en liten krets av stridende fraksjoner, sier Steen.

Han foreslår at partiet legger om stilen og bruker den gylne anledningen det nå har til å velge ledelse gjennom uravstemning.

- En valgkomité setter opp ei liste med aktuelle navn og sender denne rundt til partilagene i kommunene. Så sender de sitt avstemningsresultat til landsmøtet, som treffer den endelige beslutningen. Men partilagenes mening bør spille en avgjørende rolle. En slik uravstemning vil være mye mer demokratisk enn den prosessen som foregår i dag, mer eller mindre bak i kulissene, sier Steen.

Flere navn

Ved å åpne for en avstemning blir det også lettere å trekke inn nye kandidater, mener han.

- I dag virker det som man må binde seg til en av to kandidater?

- Ja, og slik bør det ikke være, sier Steen, som mener en åpen avstemning tvinger kandidatene til å presentere seg og klargjøre hva de står for politisk. Han mener også det finnes mange dyktige folk ute i organisasjonen som på denne måten lettere ville komme fram.

Til nå har Arbeiderpartiet praktisert en ordning med at valgkomiteen trer sammen først på landsmøtet der ledelsen skal velges. Mye har derfor vært overlatt til diskusjoner og avgjørelser på bakrommene. I år skal valgkomiteen for første gang velges i god tid før landsmøtet, nemlig i mars.

Forstår reaksjonen

- Hva synes du om at Thorbjørn Berntsen ber Jens Stoltenberg vike plass for Jagland?

- Fra et reint menneskelig synspunkt kan jeg forstå at han reagerer slik overfor en venn. Men som sagt: Valg av ledelse bør foregå på en mer åpen og demokratisk måte, der medlemmene bør bestemme ut fra hva den enkelte står for politisk, sier Steen.

FORSTÅR BERNTSEN: - Fra et reint menneskelig synspunkt kan jeg forstå at Thorbjørn Berntsen reagerer slik overfor en venn.
Hele Norges coronakart