Velg deg kunst på Rikshospitalet

En av Norges fineste samlinger av samtidskunst. Slik mener utsmykningsutvalget ved det nye Rikshospitalet at sykehuset vil framstå når det åpner i januar 1999. Ikke bare for pasienter, men også for et nysgjerrig publikum. Søndagsturen kan legges til Gaustad-jordene i Oslo for kunst og kaffe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trivsel med kunst

Som innlagt pasient vil man få den enestående sjansen å kunne velge seg et bilde til sengerommet, hvis man ikke befinner seg vel med det som allerede henger på veggen.

- Vi håper at pasientene gjennom fjernsynet på rommet, knyttet til Rikshospitalets informasjonsnett, om ikke altfor lenge skal få anledning til å bla seg gjennom sykehusets artotek (samling av kunst, litteratur og musikk). Slik blir de også kjent med utvalget i kunsten. Den skal ytterligere presenteres gjennom en katalog, en slags minikunsthistorie i populær framstilling. Ideen har vi fått gjennom et svensk sykehus som har laget en kunstkatalog under tittelen «Frisk med kunst», forteller Bård Rane.

- Pasienter kan være i traumatiske tilstander og bli provosert av kunst, noen steder har man vært nødt til demontere kunstverk, fordi noen har reagert sterkt. Vi har prøvd å tenke i de baner, uten at kunsten skal bli tørr og kjedelig.

Kunstombud

- Pasientens ve og vel er åpenbart nøye gjennomtenkt?

- Det ligger en dyp humanistisk tanke bak utformingen av sykehuset, hvor kunsten spiller en stor rolle. Dessuten kontakten med naturen, som kan oppleves gjennom store glassflater og som turterreng for dem som kan bruke det. Natur blir det også i glassgata med høye trær som nå vokser i drivhus. Utenfor parkanlegg med rododendronhage, uteplasser for kafferast, alt med utsikt til kunst. Vi signaliserer kvalitet, både i trivsel og rent medisinsk.

Men så mye kunst betyr også ansvar. Hittil har ingen forvaltet kunsten i offentlige bygg. Vi lanserer en idé om et kunstombud, enten et eget for Rikshospitalet eller et ombud som kan ta seg av kunsten i andre statsbygg, det nye regjeringskvartalet og Tinghuset blant dem.

- Har noe statsbygg tidligere fått så mye kunstnerisk oppmerksomhet som det nye Rikshospitalet?

- Det finnes i hvert fall ikke en så stor kunstsamling i noe annet bygg, reist av Statsbygg, sier Bård Rane.