Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velg gule solbriller

Har du kjøpt deg solbriller med mørke glass for å skjerme øynene mot vårsola? I så fall kan du ha valgt feil farge på glassene, eksperter anbefaler gule solbrilleglass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mørke solbrillene får pupillene til å åpne seg enda mer, og dermed får skadelige ultrafiolette stråler fri bane. Dersom glassene slipper gjennom kortbølgede blå stråler, kan øynene være i alvolig fare.

Amerikanske og svenske øyeeksperter anbefaler solbriller med gult glass, som får pupillene til å holde seg små slik at det farlige blå kortbølgede strålene filtreres bort.

«Større øyne»

- Det er riktig at mørke glass slipper lite lys inn, og pupillene åpnes, sier professor Amund Ringvold ved Rikshospitalet til Dagbladet.

- Solbrillene kan derfor lure øynene til å åpne pupillene samtidig som de slipper inn det farlige, kortbølgede blå lyset. Og det blå farlige lyset er det bare gult glass som fjerner.

Et eksperiment på rotter viser at det blå lyset er svært skadelig for øynene.

- Ingenting reflekterer sollys mer enn snø. Det må derfor advares mot å gå på ski i sollys uten solbriller. Sjøen er mye mindre farlig, sier Ringvold.

Filter-lureri

Ringdal mener at alle solbrilleprodusenter burde varedeklarere brilleglassene, slik at kundene kan velge selv.

- Solbriller med såkalt UV-filter er lureri, mener Amund Ringvold, for selv vanlig plastfolie har UV-filter.

- Mørke solbriller er bare en mote. Det beste hadde vært om gule glass ble moderne. Dessuten er det en fordel med gule glass når sola forsvinner bak en sky eller du kjører inn i en tunnel, påpeker svenske eksperter.