- Velg noe du brenner for!

- Velg noe du har lyst til å bruke livet ditt til! Dette er det viktigste utdanningsrådet Gudmund Hernes har til de 90000 som i løpet av påsken må bestemme seg for hva hva slags utdanning de vil satse på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom en finner noe en brenner for, vil en gjøre det bedre under utdannelsen. Da vil det alltids være arbeid å få når en er ferdig, sier mannen som har reformert norsk skole og utdanning på 90-tallet, tidligere statsråd Gudmund Hernes, til Dagbladet.

Den tidligere utdanningsministeren råder i tillegg dem som skal velge utdanning til å følge litt med på arbeidsmarkedet.

Lønn er det derimot ikke så lurt å henge seg opp i.

- De som er ordentlig utdannet vil få skikkelig lønn, mener Hernes.
Heller ikke trenger studenter være bekymret for at de ikke skal få jobb.

- Utsiktene til å få seg noe å gjøre er gode, fordi årskullene minker. Det viktigste er at du finner noe du har lyst å bruke livet ditt på, sier han.

Framtidsjobb

Hernes er ikke i tvil om hva som er framtidsbransje nummer én.

- IT, fastslår han.

Mannen krever å bli trodd på at han ikke sier dette bare fordi han nå jobber for å opprette et informasjonsteknologisenter på Fornebu når siste fly derfra har tatt av.

- Det kommer til å være stor etterspørsel etter IT-folk i mange år. Ikke bare her i landet, men over hele kloden, mener Hernes.

- Prøv yrket

For dem som ikke vet hva de skal velge, har Hernes dette rådet:

- Ta ekstrajobber og sommerjobber slik at du får føle yrket på kroppen. Dermed får du en følelse for hva jobben går ut på, sier han. Utplasseringer gir også en mulighet til å prøvesmake.