Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velg og vrak i jobber

STAVANGER (Dagbladet): Jobbene står i kø for deg som vil skifte arbeid! Norske arbeidstakere er mangelvare, og arbeidsgiverne strekker seg langt for å få ansatt den rette personen. Arbeidsdirektøren regner med at vi må importere 10 000 arbeidstakere årlig fra utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette gir uante muligheter for den som vil ha nye utfordinger og mer lønn. Store deler av arbeidsmarkedet skriker etter nye mennesker på jakt etter større utfordringer.

- Vi kan ikke dekke etterspørselen i arbeidsmarkedet med egen arbeidskraft. Fram mot årtusenskiftet må vi regne med en netto tilførsel på 10 000 utenlandske arbeidstakere per år, spår arbeidsdirektør Ted Hanisch.
Den kraftigste veksten i sysselsettingen kommer innen informasjonsteknologi (IT), trevare, bygg og anlegg, bank og forretninger, varehandel, hotell og restaurant.

Særlig innenfor informasjonsteknologibransjen er det stor mangel på arbeidskraft - men foreløpig har man ikke gått ut av landet.

Mangel i flere år

- Det vil fortsatt være stor mangel på folk innen IT-sektoren i noen år, sier administrerende direktør Øystein Bjørge i konsulentfirmaet Hartmark Consulting til Dagbladet.

Daglig får Bjørge og hans ansatte henvendelser fra norske bedrifter som er på jakt etter den rette.
- Vi bruker forskjellige metoder for å finne fram til de best kvalifiserte. Innen IT-sektoren benytter vi oss av mediene, med utstrakt bruk av Internett. I gode tider melder færre seg for hodejegerfirmaene.
- Det er som regel arbeidsgiverne som kommer til oss med sine ønsker, sier Bjørge.

Utlendinger

Mangel på arbeidstakere innen de fleste bransjer fører arbeidsgiverne ut av landet.
Det er en skrikende mangel på arbeidskraft - noe som setter arbeidstakerne i en bedre forhandlingssituasjon med hensyn til lønn og andre goder overfor arbeidsgiverne.

- Fører mangelen på arbeidskraft til at vi blir et slags Nordens Kuwait, der vi selv beholder de beste jobbene og lar andre gjøre drittarbeidet?

- Det finnes jobber i bånnsjiktet, som rengjøring, som det er vanskelig å få nordmenn til å gjøre. Nå kjenner jeg ikke så veldig godt til det kuwaitske arbeidsmarkedet, men jeg vil tro vi skiller oss ut ved at en del av vår importerte arbeidskraft er høyt kvalifiserte folk som vi trenger: leger, helsepersonell, ingeniører, IT-folk - samt de vi trenger i bygg, anlegg, verkstedindustri og serviceyrker, svarer Ted Hanisch.

Uante muligheter

Fram til 1. oktober i år har Arbeidsdirektoratet registrert 300 459 ledige stillinger i Norge, noe som tilsvarer at det i snitt lyses ut over 30 000 jobber i måneden.
Bak disse tallene skjuler det seg uante muligheter for norske arbeidstakere, mener arbeidsdirektøren:

  • Det lyses ut flere stillinger enn noensinne. Økningen er på formidable 40 prosent, mens sysselsettingen på landsbasis øker med rundt tre prosent.
  • Minst hver femte arbeidstaker skifter arbeidsplass i løpet av ett år.

- Det er vekst i sysselsettingen også i de minst sentrale strøkene. Men i dag er det et sug etter de fristende jobbene som gjør at folk flytter som aldri før inn mot vekstsentrene. Den enkeltes følelse av risiko har endret seg. Nå sier folk til og med opp faste jobber for å finne noe bedre, sier Hanisch.

Hele Norges coronakart