Velg riktig akevitt til maten

Fra i dag får du Løitens Linie på Løten. Sjekk vår akevittguide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag åpner Vinmonopolet sin første bygdefilial - en slags storkiosk - på Løten i Hedmark.

Dermed kan hedmarkingene endelig få kjøpt seg ei flaske Løitens Linie på stedet der den kommer fra.

I løpet av første kvartal neste år åpner polet åtte slike filialer til på følgende steder :

(vertsbutikken i parentes):

Lom , Drangedal, Luster , Vanylven , Namsskogan , Lødingen , Salangen og Vardø.

Noen av  "nærpolene" blir bare 25 kvm store. Det er nærmeste vertsbutikk som får ansvar for å drifte dem, og åpningstiden vil være bare 10-15 timer i uka.

Vinmonopolets satsing på filialbutikker i bygde-Norge vil fortsette om disse ni pilotbutikkene lykkes og får høy nok omsetning.

De kommunene som ønsker det skal kunne få slike utsalg.

AKEVITT-VENNER: Velg riktig akevitt, men sett gjerne fram halvflasker med ulike slag, så kan gjestene smake seg fram, råder Anne-Lise Mellbye i Norske Akvitters Venner, her på prøvesmaking med landbruksbyråkrat og akevittkjenner Per-Harald Grue. FOTO: METTE RANDEM
AKEVITT-VENNER: Velg riktig akevitt, men sett gjerne fram halvflasker med ulike slag, så kan gjestene smake seg fram, råder Anne-Lise Mellbye i Norske Akvitters Venner, her på prøvesmaking med landbruksbyråkrat og akevittkjenner Per-Harald Grue. FOTO: METTE RANDEM Vis mer

- Sortimentet vil bestå av 190 forskjellige produkter, hvorav 160 er et slags standardutvalg, mens de 30 siste kan være lokale favoritter, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet til Dagbladet.no

Hva slags akevitt?

I Hedmark, og spesielt på Hedmarken, er Løiten Linie en slager, men har fått hard konkurranse av Gammel Opland de siste årene. Gammel Opland topper bestselger-lista på landsbasis.

Men bestselgerne passer ikke nødvendigvis til all slags julemat.

- Nå har vi så mange spesialakevitter å velge mellom at det er lettere å finne en som passer til det du skal servere, sier presidenten i Norske Akevitters Venner, Anne-Lise Mellbye.

Hun har selv et nært forhold til Løiten, siden hun er bosatt på Nes i Hhedmark, men må medgi at den nokså sterke og krydrete akvitten ikke passer til alt.

Her er Mellbyes akevitt-guide for julematen:

RAKFISK: 

Akevitten må ikke være søtlig og slik krydret at den \'kræsjer\' med den spesiell rakfisksmaken. Oplandske Rakefisk Aquavit og Gammel Reserve passer bra.

LUTEFISK: 

Er tilbehøret baconfett, potet og ertestuing, er Gammel Opland ideell. Også Drammens akevitt og Norsk Lutfisk Akevitt er riktig. Tilbehøret avgjør hva som passer best, så er det søtt, kan en søtere type brukes.

RIBBE: 

Til ribbe og pølse, medisterkaker og rødkål er Løiten Linie fin, det samme gjelder Gammel Opland, og årets Gilde Juleakevitt, som har litt sødme og er krydret.

PINNEKJØTT: 

Krever en sterk og kraftig akevitt, gjerne God Gamal Smaladram (43 volumprosent.)

SILD:

 Simers taffelakevitt passer utmerket.

SOM AVEC:

Akevitt kan også gjerne serveres som avec, i stedet for konjakk. Da er Gilde Non Plus Ultra uovertruffen. Også Simers Oslo Aquavit, Maquavit og selvagt Løitens Akevittlikør passer bra til kaffen.

DESSERT:

Tro det eller ei: Lysholms Trondhjemsakevitt passer godt til karamellpudding!

Og husk: Den norske fatlagrede akevitten skal serveres temperert. Og helst i tulipanformede glass, slik at den gode duften ikke fyker til værs med en gang.

Skal du smake på, eller drikke flere akevitter, anbefaler Mellby 2 cl i glasset i stedet for 4...