Velg sjef!

Arbeiderpartiet må rydde opp i uklarhetene rundt lederspørsmålet. Gjør de ikke det nå, vil partiet igjen bli hardt straffet av velgerne. Dette mener bedrifts- og organisasjonsrådgivere Dagbladet har snakket med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Anders Nordengen er daglig leder i firmaet Psykologibistand, som jobber med organisasjonsutvikling. Han har blant annet jobbet i firmaene JBR McCann og Tennebø & Partners - og som prest.

- Arbeiderpartiet sliter både med politisk uklarhet og uklarhet i ledelsen. Hvis du spør vanlige folk om hvem som er sjefen i Arbeiderpartiet, vil de komme opp med en, to eller tre navn, sier Per Anders Nordengen.

- For et parti vil det ikke være nok å si at sakene eller politikken avgjør. Velgerne vil vite hvem de stemmer på. I vårt moderne samfunn identifiserer man seg i stor grad med enkeltpersoner, sier Nordengen.

Han er helt overbevist om at Arbeiderpartiet vil ha store problemer med å reise seg hvis ikke lederspørsmålet i partiet blir bedre avklart.

Rask avklaring

Bedriftsrådgiveren mener Ap bør ta avklaring så raskt som mulig. Selv om det kan bli tøft.

- Behovet for avklaring har økt etter at partiet forlot regjeringsposisjonen. Pa rtiet må bare ta den smerten en slik prosess medfører, påpeker Nordengen.

Generelt mener han de politiske partiene har mye å lære av moderne bedriftsledelse.

- En moderne leders viktigste oppgave er å skape stolte og motiverte medarbeidere, sier Per Anders Nordengen.

Dagbladet har tidligere omtalt frustrasjonen i Ap knyttet til det delte lederskapet mange mener fungerer dårlig. Men det er stor uenighet om hva som bør gjøres.

PR-ekspert og bedriftsrådgiver Hans Geelmuyden i Geelmuyden.Kiese tror Arbeiderpartiet fortsatt vil bli straffet av velgerne dersom uklarhetene rundt lederspørsmålet fortsetter.

- Det nytter ikke lenger å si at Jagland og Stoltenberg er verdens beste parhester. Velgerne vet at dette ikke er sant. De har vært på hver sin fløy og benytter anledningen til å dolke hverandre, sier Geelmuyden.

Han mener dramatikken i Arbeiderpartiet er stor og kommer til å bli voldsom.

Bytte begge?

- Partiet gjorde et histor isk dårlig valg, det er forskjellige leirer som ikke snakker sammen og det ser ikke ut som det kommer noen snarlig avklaring. Det er i tillegg to ledere som er betydelig svekket. Jagland er svekket gjennom manglende resultater, og en kommunikasjonsform jeg som kommunikasjonsmann finner vanskelig å forstå. Stoltenberg har gjort en serie dårlige vurderinger, så dårlige at man blir stående undrende på sidelinja. Spørsmålet er om partiet bør bytte begge og finne en ny kandidat, sier Geelmuyden.

STATSMINISTERKANDIDATEN: Jens Stoltenberg.
PARTILEDEREN: Thorbjørn Jagland.