Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velger bort fostre med Downs syndrom

Entydig utvikling i Danmark.

 ULTRALYD:  Svangerskapsdiagnostikk kan gi svar - og muligheter for vanskelig valg. ILLUSTRASJONSFOTO: JON TERJE H. HANSEN/DAGBLADET.
ULTRALYD: Svangerskapsdiagnostikk kan gi svar - og muligheter for vanskelig valg. ILLUSTRASJONSFOTO: JON TERJE H. HANSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske kvinner velger stadig oftere å få fjernet fostre med Downs syndrom. Siden 2004 er det født 13 prosent færre barn med Downs hvert år.

I Norge velger nå ni av ti kvinner abort når ultralyd viser at fosteret har Downs.

Det er Medisinsk fødselsregister som i vinter oppsummerte tallmaterialet slik etter å ha fulgt utviklingen siden 1999, ifølge Stavanger Aftenblad.

Sorteringsdebatt En ny debatt om det såkalte sorteringssamfunnet blusset opp etter Arbeiderpartiet la fram forslag om ultralyd etter 12 uker.

Helsepolitikere i Kristelig Folkeparti og Senterpartiet har vært mest kritiske.

Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsevesenet skulle ha uttalt seg om saken i april i år, men utsatte spørsmålet i førte omgang.

Siste i 2030? Dersom danske kvinner fortsetter å fjerne fostre i like stor grad i årene som kommer, vil det siste danske barn med Downs komme til verden i år 2030, skriver den danske avisa Berlingske søndag.

Siden de danske helsemyndighetene i 2004 begynte å tilby diagnostisering av fosteret til alle gravide, har utviklingen vært entydig.

I 2004 ble det født 61 barn med Downs i Danmark. Året etter var antallet halvert. I snitt har 13 prosent færre barn med Downs blitt født årlig de siste seks årene.

- Forståelse Den danske Landsforæningen Downs syndrom sier de har forståelse for at flere foreldre velger bort barn med sykdommen.

Ifølge organisasjonens leder, Grete Fält-Hansen, tas imidlertid disse valgene på bakgrunn av svært lite og dårlig informasjon om hva Downs syndrom er.

(NTB-Ritzau/Dagbladet).

 SORTERINGSDEBATT:  Marte Wexelsen Goksøyr har Downs syndrom.I februar i år møtte hun statsminister Jens Stoltenberg på Stortinget etter Arbeiderpartiet likevel vil fremme forslag om ultralyd i 12. uke. I 2007 lovet regjeringen at de aldri ville fremme noe forslag som ville sortere ut Down-barna i fosterdiagnostikk.
Foto: Gorm Kallestad, Scanpix.
SORTERINGSDEBATT: Marte Wexelsen Goksøyr har Downs syndrom.I februar i år møtte hun statsminister Jens Stoltenberg på Stortinget etter Arbeiderpartiet likevel vil fremme forslag om ultralyd i 12. uke. I 2007 lovet regjeringen at de aldri ville fremme noe forslag som ville sortere ut Down-barna i fosterdiagnostikk. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix. Vis mer