Velger Hvaler framfor Spania

Norgesturistene savner ingenting. Likevel er det mindre pågang i år enn i fjor.

I NORGE: Mange har valgt å feriere i Norge istedenfor å dra til utlandet i sommer. Video: Shad Madian. Redigering: Mia Engenes Bratlie. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer
Publisert

SKJÆRHALDEN (Dagbladet): - Vi er klimaflyktninger fra Bergen. Der er det jo bare ni grader og regn hele tida, så da er det bare å kjøre etter sola. Og her er det sol hele tida! sier Roger Jakobsen (51) til Dagbladet.

Han og kameraten Guttorm Falck (62) satte seg på MC-ene sine og dro strake veien til Skjærhalden i Hvaler. Nå sitter de i solskinnet på uteserveringen på Losen Restaurant & Bar på brygga og nyter hver sin halvliter.

VÆRFLYKTNINGER: Kameratene og MC-entusiastene Roger Jakobsen (t.v.) og Guttorm Falck sier de «kjører etter sola» og endte opp på Hvaler. Foto: Shad Madian / Dagbladet
VÆRFLYKTNINGER: Kameratene og MC-entusiastene Roger Jakobsen (t.v.) og Guttorm Falck sier de «kjører etter sola» og endte opp på Hvaler. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Vi hadde tenkt oss til Nord-Norge, men der regnet det også. Vi har også vurdert Gardasjøen [i Nord-Italia], men det frister ikke så veldig med smitteoppblomstringen nå, sier biker-vennene.

Befolkningen mangedobles

Øykommunen Hvaler utenfor Fredrikstad har bare drøyt 4500 innbyggere. Men om sommeren mangedobles folketallet på grunn av alle de tilreisende, hvorav mange hyttegjester.

Da Dagbladet besøker kommunesenteret Skjærhalden på ettermiddagen midt i uka, er det yrende liv på torget, hvor alle de små trehusene i nauststil er malt i matchende dyprødt. Mange sitter på uteserveringene, mens andre besøker småbutikkene og salgsbodene - eller er på vei til eller fra båten i havna.

- Vi har hytte på Hvaler, så vi deler sommerferien mellom å være her og Sverige, hvor jeg har familie, forteller Johanna Möller Arntzen (35).

Johanna, mannen Kristoffer Arntzen (38) og døtrene Elsa Madelen (7) og Vera Elisabeth (4 1/2) - koser seg med pizza på trebenkene utenfor Vertshuset Skjærhalden. Familien fra Lørenskog er samstemte om at dette er det beste stedet å være akkurat nå.

- Det er kjempefint her, og det er masse å finne på. Jeg anbefaler alle å komme hit, sier Johanna.

HYTTEGJESTER: Johanna Möller Arntzen, Kristoffer Arntzen og døtrene Elsa Madelen (7) og Vera Elisabeth (4 1/2) tilbringer store deler av hver sommer på Hvaler. Foto: Shad Madian / Dagbladet
HYTTEGJESTER: Johanna Möller Arntzen, Kristoffer Arntzen og døtrene Elsa Madelen (7) og Vera Elisabeth (4 1/2) tilbringer store deler av hver sommer på Hvaler. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Kristoffer drar litt på det på spørsmål om han til enhver tid ville valgt Skjærhalden over Spania.

- Jeg kunne nok sittet i Spania også nå - men ikke med alt flykaoset som er nå, konstaterer han.

I kø

Litt bortenfor står folk i kø for å komme seg på båten til øya Herføl. Vennene Håkon Skjelbred (16) og Noah Hagen Awan (15) fra Oslo har tilbrakt mange somrer på Hvaler - og det blir garantert flere.

- Det er veldig fint her, og det er jo litt digg å slippe alt maset med flystreiken. Og miste bagasjen - det er det mange av kompisene og vennene mine som har gjort. Og det virker jo litt kjipt, sier Noah.

KAOS: Bagasjekaoset på flyplasser på kontinentet er blant faktorene som medvirker til norgesturismen blant nordmenn. Her fra Madrid på slutten av juni. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAOS: Bagasjekaoset på flyplasser på kontinentet er blant faktorene som medvirker til norgesturismen blant nordmenn. Her fra Madrid på slutten av juni. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hva er det som er så fint med Skjærhalden?

- Det er at det er kyst her, og at man har tilgang til båt og sånn, for da har man flere muligheter. Og så har jeg venner her, da - det er veldig lett på bli kjent med nye folk, svarer Håkon.

- Så det er noen av grunnene til at jeg har valgt å bli her opp igjennom åra, og ikke dra til utlandet hele tida. Og de siste åra har vi ikke hatt muligheten til det heller, sier 16-åringen og sikter til pandemien.

Ungdommene forteller at de bruker mye tid på å kjøre båt.

- Og så overnatter man hos vennene sine og sånn. Det er de morsomste aktivitetene, sier Håkon.

Han innrømmer at han også godt kunne tenkt seg å sitte på Mallorca akkurat nå - men Hvaler er ingen dårlig erstatning.

- Absolutt ikke. Det er veldig fint, og jeg er veldig glad for å være her, sier 16-åringen.

MATCHENDE: Samtlige hus på brygga er malt i matchende dyprødt. Foto: Shad Madian / Dagbladet
MATCHENDE: Samtlige hus på brygga er malt i matchende dyprødt. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Nedgang

Jon Häckert (60), eier og daglig leder på Losen Restaurant & Bar, har hendene fulle; det er godt fylt opp med folk på uteserveringene både foran og bak lokalet. Han forteller likevel at stedet opplever en liten nedgang fra i fjor.

- I fjor var det stort sett kø for å komme inn hver dag, men ikke i år. Men belegget er stort sett fullt fra morgen til kveld hver eneste dag, så lenge det er pent vær, sier han til Dagbladet.

- Hva er årsaken til nedgangen?

NEDGANG, MEN FORNØYD: Losen-eier Jon Häckert registrerer en nedgang fra ekstreme 2020 og 2021, men har nok å gjøre. Foto: Shad Madian / Dagbladet
NEDGANG, MEN FORNØYD: Losen-eier Jon Häckert registrerer en nedgang fra ekstreme 2020 og 2021, men har nok å gjøre. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- I fjor og året før kunne ikke folk reise noen steder. Fredrikstad-folk, Oslo-folk - de kunne ikke dra til Sverige, Svinesund, Strömstad, så dette var en veldig populær destinasjon i fjor, og det er det i år også. Jeg vil ikke kalle det svikt, men vi har nok en nedgang på 10 prosent i år, sier utestedseieren.

- Det ser ikke ut som det utgjør noen krise.

- Nei, nei, nei, for oss er det ikke noen krise. Det var mer krise i fjor, for å si det sånn - under pandemien, med alle restriksjoner og alt som var, forteller 60-åringen og fortsetter:

- Det var en kjempejobb når det gjaldt å drive vanlig. Folk måtte skrive seg inn, det var en meters avstand, folk kunne ikke gå i baren og handle. Det er enklere å forholde seg til en full restaurant i dag enn det var i fjor.

- For folk som veier for og imot å feriere i Norge: Hva har Skjærhalden å by på?

- Vi er det jeg kaller Nordens paradis. Når du sitter på uteserveringen vår, er det jo tre meter til vannet. Det er masse folk, det er mye shopping. Det er mye å finne på - mange flotte strender, med bystrand rett borti veien her. I tillegg har vi et veldig bra restauranttilbud, fire-fem restauranter som kompletterer hverandre. Drar du til Hvaler på ferie, har du et kjempetilbud.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer