Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velger jyplinger foran bestemødre

Næringslivet gir unge menn uten familieansvar lederjobber, mens kvinner i bestemorsalder presses ut. - Norge er i ferd med å bli en sinke i likestilling, sier arbeidslivsforsker Øystein Gullvåg Holter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ved å opprettholde et mannsdominert system vil unge mennesker stadig måtte tilpasse seg et kommandoarbeidsliv preget av mannlige lederes holdninger, og oppleve frustrasjoner i forhold til egen utvikling. Hvis dette fortsatt får skje, vil norske kvinner oppleve at utdanning ikke hjelper, at sjefene fortsatt er menn, og at kvinnelig kompetanse blir oversett, degradert og minimalisert, sier han.

Merkelapper

Gullvåg Holter vil ha merkelapper som forteller om en bedrift er kvinnefiendtlig eller ikke.
- Jeg vil ikke betale for en vare som ikke er laget i en bedrift med bevisst kvinnestrategi, sier han.

Arbeidslivsforskeren har intervjuet 30-40 ansatte i Telenor på oppdrag fra Yrkesorganisasjonens Sentralforbund. Han gir Telenor stryk i likestilling.
- Kvinner med lav utdanning og høy alder er de som ble hardest rammet av omstillingene. Det var neppe det Stortinget ønsket seg, sier Gullvåg Holter.

Mange kvinner med høy lojalitet til Telenor, og stor uformell kompetanse som god kundekontakt og kjennskap til organisasjonen, ble skjøvet ut. De fikk en uverdig avslutning på sitt yrkesliv, sier forskeren. I samme periode fikk unge menn uten familieansvar ansvarsfulle stillinger som mellomledere og ledere på lavere toppnivå.

En undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning tidligere i år viste at 34 prosent av kvinnene i Telenor ble presset ut fra 1994 til 1996. Seinest mandag denne uka varslet telegiganten at nye 200 ansatte blir berørt når kundeservice 140 og feilmottak 145 avvikles neste år. Svært mange av dem er kvinner.

Ikke velkomne

Øystein Gullvåg Holter synes det er merkelig at en så stor bedrift, med kvinner som en av sine viktigste kundegrupper, ikke har tenkt mer langsiktig.

- Å ta hensyn til likestilling er et kjernepunkt i hva omstilling dreier seg om. Men norsk næringsliv har ikke forstått hvor viktig det er. De har i stedet levd i troen på at Norge er best i verden. Men nå er likestillingsarbeidet i ferd med å smuldre opp. Det er ingen grunn til jubel, sier Gullvåg Holter.

Hele Norges coronakart