Velger kvinner å satse på karriere fordi de ikke klarer å få seg en mann?

Amerikanske forskere mener at jo mindre attraktiv du er, jo mer ambisiøs er du.

KONTROVERSIELT: De amerikanske forskerne mener kvinner som ser på seg selv som lite attraktive velger karriere foran kjærlighet. Foto: Sveinung Ystad/Dagbladet
KONTROVERSIELT: De amerikanske forskerne mener kvinner som ser på seg selv som lite attraktive velger karriere foran kjærlighet. Foto: Sveinung Ystad/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en undersøkelse gjort av amerikanske forskere, velger noen kvinner jobb foran kjærligheten fordi de er for lite attraktive til å bli gift, skriver Daily Mail.

Ifølge undersøkelser forskerne gjorde, viste det seg at lite attraktive kvinner er mer forkuserte på karriere enn pene kvinner.

Et av hovedargumentene skal ha vært at kvinner etter tradisjon har holdt seg hjemme og stelt med hus og unger, mens mannen forsørger familien. Så hvis det er lite menn i et område, vil mindre attraktive kvinner måtte forsørge seg selv og dermed fokusere på å få en godt betalt jobb.

Forskerne, som besto av tre kvinner og to menn, gjorde flere undersøkelser for å komme frem til det kontroversielle resultatet.

Får færre barn
De så først på hvor mange passende menn det var i et område, noe de kalte «operasjonell kjønnsrate».

Etter å ha samlet data fra hele USA så fant dem ut at der hvor det var færre tilgjengelige menn, var det flere kvinner i godt betalte jobber.

I tillegg viste det seg at kvinner som ble mødre i disse områdene ble det gjennomsnittlig senere enn kvinner andre steder og hadde færre barn.

For å bevise at mangelen på menn var grunnen til denne trenden, utførte forskerne flere praktiske eksperimenter.

Blant annet viste de artikler og bilder fra aviser som sa noe om hvordan den operasjonelle kjønnsraten var i et område. Deretter spurte de kvinnene om hva som var mest viktig for dem, jobb eller familie.

Når kvinnene ble ledet til å tro at det var få menn i området, var det flere som valgte å prioritere jobb foran familie og omvendt.

Det siste eksperimentet skulle sjekke forskernes mistanker om at mindre attraktive kvinner velger karriere fordi de synes det er vanskelig å skaffe seg en partner.

Mindre attraktive velger jobb
Kvinnene ble på nytt gitt oppdiktede aviser som denne gangen beskrev kjønnsraten på universiteter i nærheten. De ble så spurt om deres syn på familie kontra karriere.

De ble også spurt hvor attraktive de selv følte at de var for menn.

De kvinnene som så på seg selv som mindre attraktive valgte oftest karriere foran partner.

Kristina Durante, en av forskerne som kom frem til dette resultatet, mener funnene er overbevisende.

- Har forholdet mellom antall menn og kvinner i et område noe å si for kvinner karrierevalg? Data som vi har samlet viser at svaret er ja, sier hun til Daily Mail.

Studiet er publisert i the Journal of Personality and Social Psychology.