- Velger Nato-sjef i kveld

Norge håper på Anders Fogh Rasmussen.

DE HETESTE NAVNENE: Disse fem navnene står alle høyt på lista når det spekuleres i hvem som skal overta etter Jaap De Hoop Scheffer. Fra venstre: Bulgarias tidligere utenriksminister Solomon Pasi, Polens tidligere utenriksminister Radek Sikorski, Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre, Canadas utenriksminister Peter MacKay og Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen. Foto: Scanpix/AP
DE HETESTE NAVNENE: Disse fem navnene står alle høyt på lista når det spekuleres i hvem som skal overta etter Jaap De Hoop Scheffer. Fra venstre: Bulgarias tidligere utenriksminister Solomon Pasi, Polens tidligere utenriksminister Radek Sikorski, Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre, Canadas utenriksminister Peter MacKay og Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen. Foto: Scanpix/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Spørsmålet om hvem skal skal bli NATOs nye generalsekretær, vil bli avgjort fredag kveld, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Merkel støtter Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussens kandidatur, noe også de fleste andre NATO-medlemmene gjør, deriblant Norge.

— Når det er en nordisk kandidat, så er det naturlig for Norge å støtte opp om den, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB. Spørsmålet om ny generalsekretær var et hett tema på vei inn til åpningsmiddagen på NATOs jubileumstoppmøte fredag kveld.— Har erfaring På spørsmål fra NTB om hvilke kvaliteter Norge mener Fogh Rasmussen har som gjør at han bør velges, er Stoltenberg ordknapp. — Han har lang erfaring, han er en nordisk kandidat, og da er det er naturlig for Norge å støtte en nordisk kandidat, sa Stoltenberg. — Så lang erfaring og det at han er nordisk, er nok? — Det er i hvert fall en lang erfaring og tradisjon i Norden at man støtter nordiske kandidater, sier Stoltenberg. Den danske statsministeren lanserte formelt sitt kandidatur torsdag kveld, etter i lang tid å ha avvist alle spørsmål om saken. Fredag gikk imidlertid den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan ut med kritikk av dansken, som han mener ikke er en god nok kandidat. — Mangler evne — Jeg tviler på hans evne til å bidra til verdensfreden, sa Erdogan. Både Fogh Rasmussens rolle i karikaturstriden og Danmarks motstand mot tyrkisk EU-medlemskap er forklaringer på Tyrkias skepsis. Men da Erdogan kommenterte Rasmussens kandidatur fredag, pekte han også på at den kurdiske TV-stasjonen Roj sender fra Danmark. — Vi ønsker ikke at NATO skal svekkes. NATO er en organisasjon som har som oppgave å sikre fred. Men talerøret for en terrororganisasjon sender fra Danmark. Hvordan kan noen som ikke setter en stopper for dette, sikre fred? spurte Erdogan. Konsensus viktigst Stoltenberg vil ikke si noe om han synes den tyrkiske kritikken svekker Fogh som NATO-sjef. — Norge vil bidra til konsensus. Vi ønsker at man skal finne en løsning, og vi vil bidra til konsensus. Av de navnene som så langt er nevnt, er det naturlig for oss å gå for den nordiske, sier Stoltenberg. Han sier kandidatlista før middagen foruten Fogh Rasmussen består av den tidligere polske utenriksministeren Radek Sikorski, Bulgarias tidligere utenriksminister Solomon Passy og den canadiske forsvarsministeren Peter McKay. Ifølge flere nyhetskilder har imidlertid Passy lenge vært ute av dansen, mens de to andre mer eller mindre har avblåst sine kandidaturer. Spekulasjoner Samtidig har det skjedd før at nye kandidater har dukket opp helt i sluttfasen av slike prosesser i NATO. — Skulle det dukke opp en ny kandidat som samler forsamlingen, vil da Norge gå med flertallet selv om det skulle gå i Fogh Rasmussens disfavør? — Vi mener det er viktig med konsensus. Utover det tror jeg ikke jeg vil si noe nå, sier Stoltenberg. Flere nyhetsbyråer har fortsatt utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på sine lister over aktuelle kandidater, men selv avfeier han dette. — Det er jo noe jeg kan sette under «diverse» på CV-en min: Har blitt nevnt som mulig generalsekretærkandidat i faktabokser fra nyhetsbyråer, sier Støre til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer