Velger paven - vraker kona

ROMA: En katolsk erkebiskop og djevelutdriver har gitt kona på båten etter at ekteskapet skapte et helvete i Vatikanet. Kona startet i går en sultestreik på Petersplassen i Vatikanet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kona til erkebiskopen, 43 år gamle Maria Sung, hevder at paven holder ektemannen, den zambiske erkebiskopen Emmanuel Milingo, i husarrest. Maria Sung erklærte at hun om nødvendig ville sulte seg i hjel hvis hun ikke får møte ektemannen.

Falt i unåde

Noen timer etter at hun startet sultestreiken, offentliggjorde Vatikanet et brev der erkebiskopen sier han vil forlate sin kone og vie seg fullstendig til kirken igjen. Katolske prester skal som kjent leve med Gud i sølibat, og den 71 år gamle erkebiskopens kjødelige kjærlighet ble ikke tatt nådig opp i Vatikanet.

Milingo har vært forsvunnet siden forrige uke, og brevet som han skal ha forfattet, er første livstegn fra ham på flere dager.

Overfor journalister sa han at han følte seg revet mellom sin kone, pave Johannes Paul II og respekten for pastor Sun Myung Moon, den koreanske sektlederen som er kjent for å arrangere massebrylluper.

Moon-sekten

Sung og Milingo ble viet under en slik seanse på Hilton hotell i New York i mai, sammen med 59 andre par. Det var Moon som valgte legen Maria Sung som Milingos brud.

Først kom det ingen reaksjoner fra Vatikanet. Da reaksjonen så kom, var den kompromissløs. Milingo fikk frist til 20. august med å forsake ekteskapet, eller ta straffen.

Trusselen ble oppfattet slik at Milingo blir lyst i bann dersom han ikke går fra kona.

I forrige uke dukket han plutselig opp på pavens sommersted Castelgandolfo utenfor Roma. Siden har ingen sett ham.

Vatikanet opplyste at erkebiskopen har trukket seg tilbake for å ha «tid til ettertanke og bønn» og til å forsones med kirken. Sung tror mannen holdes innesperret mot sin vilje. Hun vil be i Vatikanet hver eneste dag for å få ham tilbake.

Venter barn?

Dramaet tok nok en bisarr vending mandag, da Sung fortalte at hun tror hun venter erkebiskopens barn. Hun sa også at hun ikke vil ta graviditetstest uten mannen ved sin side.

(NTB-Reuters-AFP)

NYGIFT: Brudebildet av den romersk-katolske erkebiskopen Emanuel Milingo (71) og hans koreanske kone Maria Sung (43) etter Moon-sektens massevielse i New York i slutten av mai.