NEDGANG: Venstre-leder Trine Skei Grande lekker velgere til både Arbeiderpartiet og Høyre. Dette gjør det veldig vanskelig å tette lekkasjene, mener valgforsker.
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NEDGANG: Venstre-leder Trine Skei Grande lekker velgere til både Arbeiderpartiet og Høyre. Dette gjør det veldig vanskelig å tette lekkasjene, mener valgforsker. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Velger-ras for Venstre

Regjeringens støtteparti lekker i begge ender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre stuper under sperregrensa i Dagbladets ferske partibarometer, som gjennomføres hver måned av Ipsos MMI. Med en tilbakegang på 1,4 prosentpoeng siden april, er de nå nede i en oppslutning på 3,6 prosent.

Sist partiet lå så lavt på Dagbladets måling viste kallenderen juni 2013. Skal vi finne dårligere oppslutning må vi tilbake til september 2012.

- Basert på Dagbladets siste målinger, ser det ikke ut til at verken Venstre eller Krf får mye uttelling for å støtte regjeringen. Regjeringssamarbeidet er ingen stemmemagnet for noen av partiene, sier valgforsker Tord Willumsen ved Universitetet i Tromsø.

Ujevnt Han påpeker at Venstres oppslutning er ujevn på de siste målingene, og at endringen fra forrige måned er innenfor feilmarginen.

- Men hvis vi ser lenger tilbake i tid, har de ikke ligget så lavt på veldig lenge, sier Willumsen.

Hvis Dagbladets måling hadde vært resultatet ved et stortingsvalg, ville Venstre bare fått to mandater på Stortinget, ettersom de går glipp av utjevningsmandater ved å havne under sperregrensa.

Ved valget for to år siden, kapret de 5,2 prosent av stemmene til det norske folk, og sikret seg dermed ni stortingsmandater.

Hvis målinger på dette nivået blir en vane for Venstre tror valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning at samarbeidet med regjeringen vil bli satt på en prøve.

- Regjeringssamarbeidet har ikke vært smertefritt. I praksis betyr det et mer anstrengt forhold og tøffere forhandlinger mellom Venstre og regjeringspartiene, sier Bergh.

Han understreker at den aller viktigste målingen på samarbeidet vil bli lokalvalget i høst.

- Ja dette valget vil også ha symbolverdi som en rikspolitisk tilbakemelding, sier han.

Lekker alle veier Bakgrunnstallene indikerer at Venstre lekker flest velgere til Arbeiderpartiet og Høyre, samt noe til Miljøpartiet de Grønne (MdG).

- Venstres store problem er at de lekker i begge ender. Den lekkasjen blir tøff å tette for partiledelsen, og det blir vanskelig å trekke fram noen saker som kan forklare nedgangen, sier Willumsen.

Han sier at både KrF og Venstre slites mellom høyre- og venstresiden i partiene.

- Det som begeistrer den ene fløyen i partiet er til irritasjon for den andre. Derfor er det en veldig vanskelig øvelse å være støtteparti. I tillegg må regjeringspartiene vise at de ikke er i lomma på samarbeidspartiene, og samarbeidspartiene må vise at de får gjennomslag. Det er veldig vanskelig å kommunisere, sier han.

- Må jobbe hardere I følge bakgrunnstallene har også Venstre de minst engasjerte velgerne. Hele 30 prosent av dem sier det er usikkert om de i det hele tatt hadde stemt om det var stortingsvalg. Valgforskeren påpeker også Venstres alarmerende lave velgerlojalitet, den laveste av alle partiene.

- Dette gjør at vi nå må jobbe enda hardere, så valgresultatet ikke ender på dette nivået, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Velger-ras for Venstre

- Vi må klare å vise bedre fram både resultatene vi har oppnådd og målene våre framover, sier han.

Elvestuen mener det er for tidlig å si hvorvidt samarbeidet med regjeringspartiene har hatt en negativ påvirkning på oppslutningen.

- Men vi er klar over at det å være i maktposisjon krever hardt arbeid, sier han.

Rekord for MdG Når Venstres velgere går til Arbeiderpartiet og Høyre, indikerer dette at det ikke er velgernes misnøye med miljøpolitikken som er årsaken til nedgangen.

Men samtidig går Miljøpartiet de Grønne kraftig fram på Dagbladets måling, til en oppslutning på 4,9 prosent. Et valgresultat på dette nivået ville gitt ni mandater på Stortinget.

- Dette er en klar trend. Samtidig er flere av disse velgerne usikre, så det er fortsatt et stort spørsmål om denne oppslutningen kommer til å holde framover, sier Tord Willumsen.

Partileder Rasmus Hansson omtaler målingen som «en ny, hyggelig oppmuntring til alle som står på for å gjøre Miljøpartiet de Grønne til et stort, effektivt parti».

- De første som tør MdG stjeler særlig velgere fra SV, i tillegg til Venstre, viser Dagbladets måling. Partiets egne tall, indikerer imidlertid at de tar velgere fra mange ulike partier.

- Jeg tror velgere i Norge har ventet veldig lenge på at et parti skal ta den reelle konsekvensen av den informasjonen vi har om klimaendringene. Miljøpartiet de Grønne er det første partiet som tør å si at de setter miljø foran all annen politikk, og gjør miljø til rammen for annen politikk, sier Hansson.

Arbeiderpartiet holder seg relativt stabilt sammenliknet med forrige måned, med en oppslutning på 38,6 prosent. Høyre går opp 0,9 prosentpoeng til 23,2 prosent, mens Frp får en oppslutning på 12,8 prosent, ned 0,2 prosentpoeng.

Også SV havner under sperregrensa med skarve 3,2 prosent av stemmene, mens KrF ligger på 4,9 prosent. Senterpartiet går fram 1,1 prosentpoeng, til 6,2 prosent.

FORNØYD:
Partileder Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne har god grunn til å juble over reultatet i Dagbladets ferske partibarometer.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORNØYD: Partileder Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne har god grunn til å juble over reultatet i Dagbladets ferske partibarometer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer