Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Velger seg kriminelle idealer

Ekte gjengmedlemmer, TV-skurkene i «Sopranos» og voldelige gangsterfilmer er viktige, men dårlige idealer for innvandrerungdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For ambisiøse gutter som opplever at de ikke har mulighet til å lykkes, kan gangsterlivet virke ideelt, sier Inger-Lise Lien. Hun forsker på innvandrerungdom og kriminalitetsutvikling ved Norsk institutt for by- og regionsforskning.

Ifølge Lien er avstanden mellom målsettinger og det man tror man kan oppnå, ofte stor for unge innvandrergutter. Det fører til at de velger kriminelle og gjengmedlemmer som idealer.

- Gangsterne har penger, flotte biler, og de oppfattes som macho og mandige. Hvis man har et vanskelig liv, og er litt umoden, kan man drømme gangsterdrømmer, sier Lien, som understreker at dette også gjelder norske ungdommer.

Når man mangler forbilder i hverdagslivet, kan helter fra film bli viktige.

- Gjengfilmer som «Blood in, Blood out» og «Menace II Society» har skapt rollebilder for en del ungdommer som søker det alternative. Blant pakistansk ungdom er det mange som ser mye indisk film, med helter som slåss mye. Temaet for filmene er ofte urettferdighet, men løsningen er vold, forklarer Lien.

Ragnhild Bjørnebekk forsker på mediebruk og helter blant ungdom som er «ute av kontroll».

- Ungdom i trøbbel har få rollemodeller, og ingen positive helter, sier Bjørnebekk, som jobber ved Ppolitihøgskolen.

Bruker media

Det skiller dem fra andre unge som har positive forbilder, ofte en lærer eller forelder eller noen andre i nærmiljøet.

Ifølge Bjørnebekk bruker ungdom media til å fokusere på ting som gir dem status i miljøet de tilhører, og som også gir dem kompetanse som er viktig for dem.

Ser mye voldsfilmer

- Gutter som bruker vold i hverdagen, ser mye voldsfilmer. Er det video, spoler de slik at de kan se de samme slagsmålsscenene igjen og igjen. Når de slåss, er det tydelig at de er inspirert av film.

ROLLEMODELL? Al Pacino i filmen «Scarface» fra 1983.