- Velger trygd fremfor arbeid

Lukrativ og tilgjengelig uføretrygd får mange til å velge trygd, ifølge SSB.

- VELGER TRYGD:  En lukrativ og lettere tilgjengelig uføretrygdeordning får mange til å velge trygd fremfor arbeid, heter det i en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
- VELGER TRYGD: En lukrativ og lettere tilgjengelig uføretrygdeordning får mange til å velge trygd fremfor arbeid, heter det i en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

En lukrativ og lettere tilgjengelig uføretrygdeordning får mange til å velge trygd fremfor arbeid, heter det i en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Studien viser at dette er en viktig årsak til at Norge har flere uføre enn ellers sammenlignbare land.

SSB har også funnet ut at det er en klar sammenheng mellom størrelsen på uførepensjonen og hvor mange som slutter å arbeide for å gå på trygd:

- Studien viser at 1 prosent økning i stønadsnivå gir minst 1 prosent økning i antall uførepensjonister. Og kanskje betydelig mer, sier forsker Christian Brinch til NRK.

Motsatt viser SSB-undersøkelsen at dersom uførepensjonen kuttes med 5 prosent, vil mellom 5 og 20 prosent sannsynligvis bli værende i jobb istedenfor å gå over til uføretrygd.

Nær 340.000 mennesker går på uføretrygd i Norge. Det er dobbelt så mange som ved årtusenskiftet. Utbetalingene beløper seg til 44 milliarder kroner i året.


(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer