Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velger valg og våpen

Hamas kan vinne valget, men nekter å legge ned våpnene. Første valgdagsmåling 19.00.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag går palestinerne til parlamentsvalg for første gang siden 1994. Første valgdagsmåling er ventet kl. 19.00.

Det islamistiske partiet Hamas er ventet å vinne ca. 30 prosent av stemmene, selv om de aldri har stilt til valg før. Partiet har stor tillit blant mange palestinere på grunn av sin voldelige linje mot Israel, men driver også utstrakt sosial virksomhet, og blir sett på som et alternativ til det korrupte Fatah-partiet, som i alle år har dominert palestinsk politikk.

Men selv om Hamas gjør et brakvalg, og for første gang blir et parlamentarisk parti, vil de neppe avvæpne sin Quazzam-brigade med det første.

- Europeerne og amerikanerne ber Hamas velge mellom våpen og valg. Vi sier vi går for både våpen og valg, og at det ikke er noen motsetning mellom dem, uttaler Ismail Haniyah, en viktig Hamas-leder i Gaza, til den israelske avisa Haaretz.

Hamas-leder Mahmoud al-Zahar sier partiet vil beholde formålsparagrafen som krever ødeleggelse av staten Israel.

- Vi forandrer ikke et ord, sa han etter å ha avgitt sin stemme i dag morges.

Motstanden mot israelsk tilstedeværelse i de palestinske områdene vil fortsette.

- Hamas vil ikke bli forandret til et politisk parti. Det spiller på alle strenger. Motstand er en av dem.

FORTSETTER MOTSTANDEN: Hamas-leder Mahmoud al-Zahar sier partiet vil fortsette å kreve ødeleggelsen av Israel som stat. Her i et bilde fra 2005. Foto:SCANPIX
FORTSETTER MOTSTANDEN: Hamas-leder Mahmoud al-Zahar sier partiet vil fortsette å kreve ødeleggelsen av Israel som stat. Her i et bilde fra 2005. Foto:SCANPIX Vis mer

Partiet har den siste tiden gjennomført en ensidig våpenhvile. Tidligere i uken åpnet de for indirekte forhandlinger med Israel. Palestinernes president Mahmoud Abbas sier de er klare til å gjenoppta fredsforhandlingene.

De 1008 stemmelokalene voktes av 13 000 politifolk. Lokalene stenger 19.00, og den første valgdagsmålingen er ventet kort etter. Så langt er oppmøteprosenten oppgitt å være 40 prosent.

Dagbladet.no følger valget i de palestinske områdene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling