Siv Jensen om bompengeutspill fra Raja og Giske

- Velgerbedrag

- Vi har slåss mot dette i 30 år. Jeg må si jeg blir litt provosert.

VELKOMMEN ETTER: Frp-leder Siv Jensen takker for støtten, men vet ikke helt om hun kan tro på det. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VELKOMMEN ETTER: Frp-leder Siv Jensen takker for støtten, men vet ikke helt om hun kan tro på det. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Frp-leder Siv Jensen gleder seg over at bompengemotstanden brer seg til andre partier.

Men hun tror ikke helt på Ap-veteran Trond Giske som nå omtaler bompenger som usosialt og Venstre-topp Abid Raja som fulgte opp i Dagbladet torsdag med å slå fast at politikerne må slutte å flå vanlige folk.

- Jeg er glad for all drahjelp vi kan få mot bompenger. Og nå er det Frp-lederen som snakker, sier finansminister Jensen, før hun klemmer til:

- Vi har slåss mot bompenger i 30 år. Denne kampen har vi stått i helt alene. Så jeg må si at jeg blir litt provosert. For egentlig er dette et velgerbedrag.

- Harde ord?

- Ap og Venstre har systematisk stemt for alle bomstasjoner. De har aldri stemt for noe alternativ, og de har stoppet et forslag fra denne regjeringen om bomkutt, sier Jensen til Dagbladet.

- Flår folk

Abid Raja, som er finanspolitisk talsmann i Venstre og parlamentarisk nestleder i stortingsgruppa, gikk hardt ut mot bompenger i et intervju med Dagbladet torsdag.

- Vi må erkjenne at det har gått for langt og at vi nå krever inn mer bompenger enn det folk er villige til å betale. Vi er ute av kurs, sa Raja, som understreket:

- Nå er det middelklassen som rammes. Vi må erkjenne at vi flår folk.

Giske slo an tonen i bompengeopprøret som nå sprer seg, da han i et intervju med Dagbladet 1. mai uttalte at bompenger rammer helt vanlige folk.

- Den økende bruken av bompenger er en sak som opptar våre velgere, velgere som i overvekt er vanlige folk med vanlige lønninger. De ser hvor usosialt det er at regjeringen henter inn rekordmange milliarder i bompenger, sa han blant annet.

Alternative lister

- Hvis disse partiene snur, er det fint. Men foreløpig er dette Giske og Raja. Jeg har ikke hørt Ap-leder Jonas Gahr Støre si at han er enig med Giske. Og hvis Ap snur, må de også forklare og forsvare sin egen skattepolitikk. Ap vil skjerpe skattene med 10, 12, 15 milliarder kroner. Skal de også gi lettelser i bompengene, snakker vi kanskje om 30 milliarder kroner i økt skatt, mener Jensen.

Samtidig med at det brer seg et gryende bompengeopprør i de etablerte partiene, stiller lokale protestlister mot bompenger til valg i flere kommuner 9. september. I Bergen sier opp til en av fem at de kan tenke seg å stemme på Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, ifølge flere lokale meningsmålinger.

- Dette viser hvorfor det er viktigere enn noen gang å stemme på Fremskrittspartiet. Det at flere partier begynner å bevege seg, samtidig som vi sitter i regjering, tyder på at gjennomslagene kan bli noe sterkere framover, lyder Jensens analyse.

Skattefradrag utredes

Raja har allerede spilt inn et forslag til finansminister Siv Jensen om å utrede hvordan bompenger kan få en mer «sosial profil,» som han omtaler det. Raja ser for seg et skattefradrag der det både tas hensyn til inntekt og antall barn i familien som en mulighet.

- At du skal kunne trekke fra bomutgifter på skatten er et av Frps viktige gjennomslag i den nye regjeringserklæringen. Finansdepartementet utreder nå hvordan det kan se ut. Jeg vil at det skal gi folk mindre bompengebelastning, spesielt de med store utgifter, sier Jensen til Dagbladet.

Hun kontrer Rajas forslag med en utfordring:

- Han må få sine folk lokalt til å stå sammen med oss og si nei til bomavgifter, rushtidsavgifter og andre herligheter. Hadde vi fått flere lokalt til å støtte Fremskrittspartiets bompengemotstand, så hadde ikke disse sakene kommet til Stortinget. Raja kan begynne med sine egne, sier Jensen.