Velgere gir blaffen

WEST PALM BEACH (Dagbladet): Amerikanere flest er mer opptatt av at presidentvalget er rettferdig og tar tid, enn at Bush eller Gore vinner. To tredjedeler av amerikanerne mener gjentatte opptellinger i Florida er bra for det amerikanske demokratiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Newsweek er amerikanske velgere enige med Al Gore i at han ba om nyopptelling av stemmer i Florida. Delstaten vil avgjøre presidentvalget med sine 25 valgmannstemmer. Ifølge CNN og Time mener over 50 prosent at Bush ikke skal be om ny opptelling i Iowa og Wisconsin hvor Gore har en syltynn ledelse. Opptelling i New Mexico viser at Gores ledelse på 7000 stemmer når er snudd til en Bush-ledelse hvor 17 stemmer kan avgjøre, og Oregon ser ut til å gi Gore en seier på målstreken.

Lang natt

I West Palm Beach er demokratiet i arbeid på heltid. I går begynte manuell opptelling av 4600 stemmer. Samtid ble de samme stemmene i Palm Beach County maskinelt talt opp for tredje gang etter krav fra begge parter.

Bak store glassvinduer kunne vi i hele natt se den ulykksalge valgansvarlig, Theresa LePore, som laget stemmeseddelen som en hel verden ler av, og dommer Charles Burton sjekke om stemmesedlene har såkalte fullstendige hull. Og det er ingen spøk å forstå hvordan en stemmeseddel blir vurdert som gyldig eller ugyldig.

Vi er gjentatte ganger blitt forklart at uttrykk som svingdør, hengende svingdør og delvis svingdør beskriver stemmesedler hvor perforerte områder er trykket inn hardt nok til å regnes som en stemme. Det som for mange kan synes som en farse, applauderes av velgerne i Palm Beach-distriktet. Og det er denne prosessen Bush-leiren vil stoppe juridisk fordi de mener manuell opptelling har flere svakheter enn maskinell.

Total åpenhet

I morgen tidlig vil man tidligst få svar om James Baker, som representerer Bush i Florida, vil få støtte fra en føderal dommer på kravet om å stoppe håndtellinga. De fleste vi snakket med tror ikke det vil skje. Dessuten kan håndtellinga være ferdig og gi det endelige svar på om kaoset er totalt.

Og det er faktisk en fantastisk åpen demokratisk prosess vi er vitne til foran glassvinduene. Verdenspressen og velgerne og kan overvåke tellinga hele tiden, og opprørte velgere som mener seg fratatt stemmeretten beroliges fordi man tar velgerkaoset på alvor.

Fintelling

George W. Bush bør trekke sitt søksmål mot håndtellinga av stemmer i delstaten Florida. Og det bør skje straks, sier motkandidat Al Gores folk. Gore krever nytellinger til han vinner, sier folkene til Bush.

James Baker gjentok det han sa fredag om at George W. Bush har vunnet valget, og at det er bekreftet gjennom fintellinga i Florida. Han oppfordret igjen Gore til å akseptere valgresultatet når poststemmene fra utlandet er talt opp.

En uoffisiell telling viser at Bush leder med 327 stemmer når alle fylkene i Florida er talt opp, mens den offisielle tellingen ikke er avsluttet og Bush leder foreløpig med 960 stemmer. Noe endelig resultat kommer ikke før fredag etter at forhåndsstemmene er talt opp.

<B>LANG NATT</B>: Valgansvarlig Theresa LePore og dommer Charles Burton sjekker over 4000 stemmer i West Palm Beach med både øyne og hender for å se om tekniske feil har har kastet ut en rekke stemmesedler som de var konfetti.