Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velgere i kø for å kåre presidentkandidat

Amerikanske velgere sto i kø utenfor stemmelokalene i New York allerede før de åpnet. Den såkalte supertirsdagen er så spennende som den kan få blitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før dagen er omme kan det være klart hvilke to kandidater som skal kjempe om makten i presidentvalget til høsten.

Særlig på demokratisk side ligger det an til en nervepirrende valgrunde ettersom Hillary Clinton og Barack Obama har ligget ganske jevnt på flere målinger før tirsdagens primærvalg i hele 24 delstater.

- Hva jeg stemte på? Obama selvfølgelig, sier Ismail Cruz utenfor et av stemmelokalene på Manhattan. På veggen bak ham henger plakater med påskriften «Avgi stemme her» på flere språk, og «Kinesisk oversetter tilgjengelig».

- Vi trenger en forandring. Obama er en av få på mange tiår som kan få til det, sier 20-åringen Cruz, som stemte for første gang i dag.

I et kontorbygg noen kvartaler unna sitter Jessie (25) og Corinne (26) og ringer Obama-tilhengere.

«Hei mitt navn er Corinne. Jeg jobber for Obama-kampanjen. Jeg ringer for å minne deg på å stemme i dag». Jentene bruker feriedager på å jobbe for Obama:

- Hittil i år har vi brukt sju feriedager, og det er over halvparten av hva vi har, sier Jessie til NTB.

Drar innpå

Foto: Chris Helgren/Scanpix/Reuters
Foto: Chris Helgren/Scanpix/Reuters Vis mer

De siste dagene har Obama redusert Clintons forsprang til nesten ingenting, men fortsatt er alt åpent. Løpet kan bli så jevnt at velgerne må vente helt til landsmøtet i slutten av august med å få vite hvem som blir Demokratenes presidentkandidat.

Clinton lovet at hun kommer til å lytte til velgerne sine da hun avga sin stemme på en skole i New York.

- Det er mange mennesker som er bekymret for at presidenten ikke bryr seg. Jeg vil at de skal vite at jeg har forstått det, og jeg vil være der for dere hvis dere stemmer på meg i dag, sa Clinton ifølge BBC.

Før nominasjonsprosessen startet var hun klar favoritt i Det demokratiske partiet, men Obamas sterke fremgang har ført til en langt mer spennende prosess enn de fleste hadde forestilt seg på forhånd.

McCain i tet

På republikansk side er spenningen mindre, ettersom John McCain har et klart forsprang på rivalen Mitt Romney med eksguvernør Mike Huckabee på slep et stykke bak.

- Vi kommer til å vinne i dag. Vi kommer til å vinne nominasjonen, og vi kommer til å vinne presidentvalget, sa 71-åringen i en appell på Rockefeller Center Plaza i New York ifølge nyhetsbyrået AFP.

Selv om han leder på meningsmålingene i de fleste delstatene som har republikansk nominasjonsvalg tirsdag, ligger han jevnt med Romney i California.

Men Vietnam-veteranen virker likevel svært seierssikker og har begynt å snakke som om han allerede har vunnet republikanernes gunst.

- Jeg har dømmekraften, erfaringen og kunnskapen til å lede dette landet gjennom de største utfordringene i det 21. århundre, mine venner, og det er kampen mot radikal islamsk ekstremisme, fastslår McCain.

Radarpar?

De siste dagene er det blitt spekulert på om amerikanske velgere likevel vil kunne stemme på både Clinton og Obama når presidentvalget går av stabelen 4. november.

Observatører har utpekt de to som det ideelle paret, hvorav den ene imidlertid må ta til takke med å være visepresidentkandidat.

I en TV-debatt nylig understreket Obama at en visepresident må være usedvanlig godt kvalifisert.

- Det betyr folk med uavhengighet. Folk som kan si nei til meg, tilføyde han.

- Jeg må si meg enig i alt Barack nettopp sa, svarte Hillary Clinton.

- Det er ingen tvil om at Demokratene vil stå samlet. Vi går til valget innstilt på å vinne, sa Hillary Clinton.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media