Velgerne blåser i Jens og Jan

Det er ikke Jens Stoltenberg som er Ap's største problem, det er programmet deres. - Valgkamp er ingen sjarmkonkurranse, mener valgforskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyreleder Jan Petersen fremstilles som en fugl Føniks som har reist seg fra mangeårig politisk aske-tilværelse. I norsk politikk er det sjelden lang vei mellom heltestatus og taperstempel. Jens Stoltenberg, tidligere sjarmtroll og velgermagnet er redusert til hovedansvarlig for Arbeiderparties katastrofeoppslutning på meningsmålingene.

I kveld er det TV 2-duell mellom Stoltenberg og Petersen, og spenningen er stor. Den kan bli avgjørende for valgresultatet tror noen.

- Vi kan få en reprise fra valget i 1997, hvor det ble betydelige bevegelser på meningsmålingene etter den første debatten mellom Ap og Frp, sier valgforsker Henry Valen til Nettavisen.

Ingen sjarmkonkurranse

Valgforskerne tror vi velgere er mer opptatt av de politiske sakene enn av politikernes hårsveis og tv-sjarme.

- En politiker kan være så populær han bare vil, men det nytter ikke om ikke sakene slår an, mener valgforsker Hanne Marthe Narud ved universitetet i Oslo.

Narud hevder at måten budskapet formidles på er mindre viktig enn selve budskapet.

- Se på Jens Stoltenberg for eksempel: Jeg tviler på at Arbeiderspartiets budskap klinger bedre for velgerne om noen andre fremfører det.

Narud mener Høyres satsing på skoler og skatt under kommunevalget for to år siden mye av årsakene til framgangen.

- Høyre har stor tillit i befolkning i skattespørsmål, mener Narud.

Petersens manglende vilje til å fortelle hvor mye skatteløftene hans koster er taktisk klokt, mener valgforskeren. Det er vanskelig å holde konkrete løfter overfor velgerne, særlig når man eventuelt skal gå i regjeringsforhandlinger. Tausheten kan vise seg å være et smart trekk av Petersen.

- Jeg tror ikke velgerne lar seg påvirke av at han er lite konkret, sier Narud.

I kveld klokka 19 møtes Jan Petersen og Jens Stoltenberg til årets første valgduell på TV 2.