Trump anklages for kyssing

- Velgerne bryr seg ikke

Donald Trumps konservative velgere bryr seg lite om presidentens moral, så lenge han leverer politisk, sier USA-kjenner.

SEXSKANDALER: President Donald Trump har måttet hanskes med en rekke anklager om beføling og annen upassende opptreden. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
SEXSKANDALER: President Donald Trump har måttet hanskes med en rekke anklager om beføling og annen upassende opptreden. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Denne episoden får neppe store konsekvenser for Trump. Ingen tror han er noe dydsmønster uansett, og de republikanske kjernevelgerne er mer opptatt av at han leverer politisk, sier USA-kjenner og kommentater Jan Arild Snoen til Dagbladet.

Det har etter hvert blitt ganske mange anklager om seksuell trakassering fra president Donald Trump. Under valgkampen sto en rekke kvinner fram og fortalte at de hadde blitt befølt av presidentkandidaten, som også måtte hanskes med et gammelt opptak der han uttalte at menn med stjernestatus kan ta for seg av damer - «grab 'em by the pussy».

USA-KJENNER: Jan Arild Snoen er USA-kjenner og kommentator. Foto: Tore Sætre / Wikimedia Commons
USA-KJENNER: Jan Arild Snoen er USA-kjenner og kommentator. Foto: Tore Sætre / Wikimedia Commons Vis mer

I dag meldte avisene The New Yorker og Washington Post at en nå 43-årig kvinne som var valgkampmedarbeider under kampanjen i 2016, har saksøkt Trump for flere forhold.

- Ufrivillig kysset

Kvinnen, Alva Johnson, sier hun ufrivillig ble kysset av presidentkandidaten under et arrangement i Tampa i Florida, og at hun dessuten fikk mindre betalt enn sine mannlige og hvite kolleger.

- Jeg kan fremdeles se for meg leppene hans komme rett mot ansiktet mitt, sier hun til Washington Post.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN (Fra 2016.)Vis mer Vi... Vis mer

Firebarnsmoren sier hun fant episoden «supercreepy og upassende», og sier hun har seinvirkninger i dag.

Det hvite hus' pressesekretær Sarah Huckabee Sanders avviser Johnsons anklager som «absurde».

- Dette skjedde aldri, og er direkte motsagt av flere svært troverdige øyenvitner, skriver hun i en uttalelse.

AVVISER PÅSTANDENE: Det hvite hus' pressesekretær avviser Alva Johnsons anklager som «absurde». Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Scanpix
AVVISER PÅSTANDENE: Det hvite hus' pressesekretær avviser Alva Johnsons anklager som «absurde». Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Scanpix Vis mer

The New Yorkers journalist, prisbelønte Ronan Farrow - som blant annet var den første til å omtale Harvey Weinstein-skandalen - skriver at Johnson kan få problemer med å få gjennomslag for kysseanklagen, to personer som var til stede under den angivelige kyssingen, sier de ikke var vitne til noe slikt.

Endring

USA-kjenner Snoen sier det etter hvert har festet seg et inntrykk av at presidenten er i stand til å gjøre slike ting som han nå anklages for. Men:

- Det er ikke nok til å endre synspunktet blant dem som stemmer på ham. Dette kan minne om «grab 'em by the pussy»-episoden, men når alt kom til alt, var det ikke mange som la vekt på den, sier han.

Påfallende nok er det de kristenkonservative velgerne blant republikanerne som legger minst vekt på sexanklagene mot presidenten.

- Her har det vært en endring. Før han ble president, la mange kristenkonservative stor vekt på hvordan kandidaten oppførte seg - men nå er ikke Trumps personlige moral så viktig lenger for mange velgere; at han lover ting og innfrir, er viktigere enn oppførselen, sier Snoen.

Dommerne og økonomien

Blant sakene som viser republikanerne at Trump leverer, trekker USA-kjenneren fram at han har fått nominert to konservative høyesterettsdommere.

- Det får han mye kred for. Dessuten går økonomien ganske bra - selv om det kan diskuteres hvor vellykket det er, med så mye underskudd gjennom skattereformen, sier Snoen.

USA-kjenneren sier presidenten også høster anerkjennelse for sin kamp for muren mot Mexico - selv om kampen på sikt kan vise seg å være tapt.

- Det viktige er at han viser innsats. Da kan han for eksempel si: «Jeg har gjort alt jeg kunne, men ble stoppet av rettsapparatet.»

- Hvor gode sjanser har han til å bli gjenvalgt?

- Han har rundt 30 prosents sjanse - som i 2016 - og har dessuten ganske stabil oppslutning, på 42 prosent, som er ganske normalt. Jeg har sett nok av andre som kommet seg opp på det grunnlaget. Dessuten avhenger jo mye av hvilken motkandidat Demokratene nominerer.