HENDENE PÅ RATTET: Velgerne til KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker regjeringsmakt framfor rollen som samarbeidspartier.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HENDENE PÅ RATTET: Velgerne til KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker regjeringsmakt framfor rollen som samarbeidspartier. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Velgerne deres vil inn i regjering

Samarbeidspartienes velgere er misfornøyde med den blåblå regjeringen. KrF og Venstre ønsker å styre selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk meningsmåling Ipsos har utført for Dagbladet oppgir 73 prosent av KrFs velgere og 72 prosent av Venstres velgere at de ikke er fornøyde med at Høyre og Frp styrer landet. Bare 25 prosent i Venstre og 20 prosent i KrF svarer at de er «litt fornøyd» med dagens alternativ.

Høyre eller Ap

Begge sentrumspartiene foretrekker regjeringsalternativer de selv er en del av.

I Venstre svarer 78 prosent at de vil være fornøyd med å regjere med KrF og Høyre. I KrF er entusiasmen enda større for dette borgerlige regjeringsalternativet. Hele 90 prosent svarer at de vil være fornøyd.

Samme høye oppslutning er i det i KrF for å regjere med Ap og Sp. 89 prosent svarer at de vil være fornøyd.

Teksten fortsetter etter grafikken.
Teksten fortsetter etter grafikken. Vis mer

96 prosent i Frp

Senterpartiets velgere foretrekker, med liten margin, KrF som regjeringspartner framfor SV.

89 prosent svarer at de vil være fornøyd med å regjere med Ap og KrF, mens 82 prosent svarer at de vil være fornøyd med å regjere med Ap og SV.

I Frp er 96 prosent fornøyd med å regjere med Høyre. I Høyre hersker det også fortsatt stor tilfredshet med å regjere sammen med Frp.

87 prosent av Høyres velgere svarer at de er fornøyd med en blåblå regjering mot 73 prosent for en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre.

Arbeiderpartiets velgere foretrekker regjeringssamarbeid med SV framfor KrF.

88 prosent av Ap-velgerne oppgir at de vil være fornøyd med et rødgrønt alternativ mot 74 prosent for konstellasjonen Ap, Sp og KrF.

Jevnt kappløp

Kappløpet fram mot stortingsvalget neste høst er jevnt. Tall fra Ipsos' meningsmåling i august viser at tre av fire ulike regjeringsalternativer har nesten lik oppslutning.

Ipsos har forelagt respondentene fire regjeringsalternativer og spurt: Hvor fornøyd eller misfornøyd vil du være hvis denne regjeringen ble dannet?

Best oppslutning får den rødgrønne regjeringskonstellasjonen.

• 52 prosent svarer at de vil være fornøyd med en regjering bestående av Ap, Sp og SV. 19 prosent svarer veldig fornøyd, mens 33 svarer litt fornøyd. 43 prosent svarer at de er misfornøyd med dette regjeringsalternativet.

• 45 prosent av de spurte vil være fornøyd med Ap, Sp og KrF i regjeringskontorene. 14 prosent svarer veldig fornøyd, 31 prosent svarer litt fornøyd, mens 50 prosent svarer misfornøyd.

• 43 prosent svarer at de vil være fornøyd med en høyresentrum regjering med Høyre, KrF og Venstre. 11 prosent svarer veldig fornøyd, 32 prosent svarer litt fornøyd, mens 52 prosent svarer misfornøyd.

• 42 prosent svarer at vil være fornøyd med en blåblå regjering med Høyre og Frp. 21 prosent svarer veldig fornøyd, 21 prosent svarer litt fornøyd, mens 54 prosent svarer misfornøyd.