ERNA MOT JENS: Statsministeren synes det er hyggelig at velgerne jevnt over rangerer hennes jobb som statsminister høyere enn Stoltenberg. Her er de to under pressekonferansen da det ble informert om at Stoltenberg ble NATOs nye generalsekretær. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ERNA MOT JENS: Statsministeren synes det er hyggelig at velgerne jevnt over rangerer hennes jobb som statsminister høyere enn Stoltenberg. Her er de to under pressekonferansen da det ble informert om at Stoltenberg ble NATOs nye generalsekretær. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Velgerne er mer fornøyde med Erna enn de var med Jens

Men utviklingen er ikke like positiv for statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): En gjennomgang av Ipsos-MMIs månedlige politiske barometer, viser at velgerne jevnt over er mer fornøyde med Erna Solberg som statsminister enn Jens Stoltenberg det første halvannet året av regjeringsperioden.

Sammenlikningen er gjort av meningsmålinger tatt opp de første 18 månedene etter starten av regjeringsperiodene i 2005, 2009 og 2013.

Starter høyt Trenden er den samme for både Solberg og Stoltenberg: Velgernes forventninger er høye i tida etter valget. Så går det nedover.

- Begge starter relativt høyt rett etter valget, og deretter faller de ganske fort. Stoltenberg gikk inn på et lavere forventningsnivå enn Solberg, sier Kristin Rogge Pran ved Ipsos-MMI til Dagbladet.

Hun påpeker at målingene er tatt opp i helt ulike politiske perioder, og at velgerne ikke er bedt om å sammenlikne de to statsministrene. Men bortsett fra den siste måneden, rangeres Solberg høyere enn Stoltenberg.

- Det er jo hyggelig at målingene gjennomgående har vært bedre. Vi hadde jo et klarere mandat da vi innledet vår regjeringsperiode, og det gjør kanskje at vi innledet litt høyere. Så jevner det seg litt ut, sier statsminister Erna Solberg, som er på Gardermoen i helga i forbindelse med Høyres landsmøte.

Lav terskel - Jeg har alltid sagt at man må være seg selv, og jeg opplever nok at terskelen for å ta kontakt med meg om saker kan være mye lavere enn det kanskje andre politikere opplever, sier Solberg.

- Det har jo noe med hvilke saker du engasjerer deg i og de prioriteringene du gjør, legger hun til.

- Det hender jo det er noen ved statsministerens kontor som stiller spørsmål ved prioriteringene mine, men jeg mener du må følge de sakene du har vært interessert i over tid, sier hun, og trekker blant annet fram helsepolitikk og sosial politikk som temaer hun er opptatt av.

Halvert På tross av at tallene er bedre enn forgjengerens, byr ikke målingene bare på gode nyheter for Solberg. Mens 65 prosent av oss mente hun var en flink regjeringssjef da hun startet på statsministerjobben, mente bare 34 prosent det samme i forrige måling.

- Det er jo ofte sånn at når en regjering har litt turbulente saker, enten i forhold til det politiske samarbeidet, eller med saker som er tunge å dra, men nødvendige, smitter det ofte på kort sikt over på bildet av den som er statsministeren. Det betyr selvfølgelig at det er vanlig ha nedadgående målinger, sier Erna Solberg.

Hun har imidlertid tro på et oppsving når effektene av alle regjeringens reformer kommer til syne.

Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen tror statsministermålingen først og fremst reflekterer folks oppfatning av hvordan det går med regjeringen. Det siste halve året har politikken i Norge vært preget av et statsbudsjett det ble mye bråk om, og strid mellom regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og Krf.

- Mediehendelse der hun skinner - Selv om de blir spurt om Erna Solberg, oppfatter nok folk det som de blir spurt om regjeringen Solberg, sa han til Dagbladet i forbindelse med den siste målingen.

Han minner om at normalsituasjonen er at statsministeren ikke er så populær.

- Det må en mediehendelse til der hun virkelig skinner om hun skal få et popularitetshopp, sier Aarebrot, og peker på hvordan Stoltenbergs håndtering av terroren 22. juli førte til en voldsomt økning i populariteten hans.

FORGJENGEREN: NATO-sjef Jens Stoltenberg ble tatt imot som en superstjerne på Arbeiderpartiets landsmøte forrige helg. Men velgerne er mer fornøye med jobben til statsminister Erna Solberg, hvis man sammenlikner de 18 første månedene av regjeringsperiodene.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORGJENGEREN: NATO-sjef Jens Stoltenberg ble tatt imot som en superstjerne på Arbeiderpartiets landsmøte forrige helg. Men velgerne er mer fornøye med jobben til statsminister Erna Solberg, hvis man sammenlikner de 18 første månedene av regjeringsperiodene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Gjennom 2012 og 2013 mente snaut halvparten av oss at Soltenberg gjorde en god jobb.

RANKES HØYERE: Erna Solberg  kastet en blomsterbukett ut i landsmøtesalen etter at hun hadde holdt sin tale til Høyres landsmøte i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
RANKES HØYERE: Erna Solberg kastet en blomsterbukett ut i landsmøtesalen etter at hun hadde holdt sin tale til Høyres landsmøte i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer