FÅR MOTBØR: Velgerne er ikke enige i Høyres endring av abortloven. Her er partileder Erna Solberg med nestleder Jan Tore Sanner. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
FÅR MOTBØR: Velgerne er ikke enige i Høyres endring av abortloven. Her er partileder Erna Solberg med nestleder Jan Tore Sanner. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Velgerne er uenige med Erna om abort

Flertallet støtter ikke Høyres ønske om å innskrenke abortloven. Høyre-topp Jan Tore Sanner mener velgerne må ha misforstått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet og Ipsos MMI har spurt velgerne om de er for eller imot forslaget til Høyres programkomité om at tegn på alvorlig sykdom hos fosteret ikke lenger skal være abortgrunn i seg selv etter uke 12.

56 prosent er uenige med Høyre og Erna Solberg, som selv støtter forslaget. 27 prosent er enige, 17 prosent vet ikke.

KrF-velgere er mest enige. Størst motstand er det hos Ap og SV sine velgere. Men motstanden er også sterk blant Høyres velgere. Hele 50 prosent av dem er uenige, 34 prosent er enige, 16 prosent vet ikke.

- Det er skapt et inntrykk Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, mener velgerne må ha misforstått.

- Dette overrasker ikke. Det er skapt et inntrykk av at Høyre ønsker en innstramming. Vår programkomité har vært tydelig på at det ikke er en endring i praksis vi ønsker, men en lov som ikke skal være diskriminerende. Forslaget er justert, som Bent Høie har forklart i Dagbladet, sier Jan Tore Snner.

- Mener du at det ikke er noen reell uenighet her?

- Det kan jeg ikke uttale meg om, men det er skapt et inntrykk av at vi ønsker å stramme inn abortloven.

- Så du mener at folk ikke har forstått?

- Det kan henge sammen med at vi har vært uklare i vår kommunikasjon. Hvis det er tilfelle, er det vår utfordring. Det er en grunn til at 50 prosent av Høyres velgere er uenige. Dette har vært en diskusjon hos oss i 20 år, og blir helt sikkert en debatt på landsmøtet.

- Hva er poenget med å endre loven hvis det ikke skal ha praktisk betydning?

- Fordi den framstår som diskriminerende. Vi har klargjort at det aldri vil få noen praktisk konsekvens.

- Kan dere garantere at det aldri vil få noen praktisk konsekvens?

- Dette er det mest naturlig at du snakker med Bent Høie om.

- Resultatet er åpent Bent Høie er helsepolitisk talsmann og leder av Høyres programkomité. Han synes det er mange som er enige med programkomitéen.

- Tallene viser at dette er et vanskelig spørsmål for mange. Dette er ikke så svart-hvitt som enkelte vil ha det til, det er et spørsmål som fortjener å bli diskutert. Det er helt åpent hva resultatet vil bli på landsmøtet. Her må man regne med at delegatene vil stemme etter sin egen overbevisning, sier Høie.

- Kan du garantere at en slik lov ikke vil få noen praktisk konsekvens?

- Jeg vil ikke bruke den type uttrykk. Vi vil sette en grense ved dagens praksis, slik at det ikke er den medisinske eller teknologiske utviklingen som bestemmer lovens innhold. Vi vil også endre loven slik at den ikke fremstår som diskriminerende for de som er født annerledes. Men loven skal ikke strammes inn og kvinnens innflytelse skal være som i dag.

- Hvordan skal dere sikre det?

- Gjennom lovarbeid og forarbeidet til lovene. Det er ikke vanskelig å lage en lov som fungerer etter politiske intensjoner. Det gjør vi gjennom høringer, lovarbeid og forarbeidet til lovene. Vi kan ikke snekre loven i avisoppslag, det ville være totalt useriøst, sier Bent Høie.

Velgerne er uenige med Erna om abort