Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump i hardt vær

Velgerne flykter fra Trump som er den minst populære presidenten på 70 år

Fersk meningsmåling.

DÅRLIGE TALL: Velgerne forsvinner fra USAs president Donald Trump. Foto: AP Photo/Patrick Semansky, File
DÅRLIGE TALL: Velgerne forsvinner fra USAs president Donald Trump. Foto: AP Photo/Patrick Semansky, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Ingen president har ligget dårligere an på en meningsmåling som strekker seg 70 år tilbake i tid. Etter seks måneder i Det hvite hus synker støtten til Trump drastisk.

I en fersk meningsmåling utført av Langer Research Associates på oppdrag fra ABC News og Washington Post gir bare 36 prosent av velgerne den amerikanske presidenten et godkjentstempel. Ingen president har hatt lavere oppslutning i sine første seks måneder.

De elendige tallene for Trump avslører samtidig at velgerne stiller store spørsmålstegn ved kompetansen hans i verdenspolitikken, hvor effektiv han er, Republikanernes svært upopulære forsøk på helsereform og Russlands innblanding i presidentvalget.

Verre enn tidligere

Oppslutningen hans har sunket med seks prosentpoeng siden målingen da han hadde sittet i jobben i 100 dager i april. Presidenten nærmest Trump, er Gerald Ford. Han fikk et godkjentstempel av bare 39 prosent av velgerne i februar 1975 - like etter Watergate-skandalen.

Antallet som er misfornøyde med jobben Trump gjør, har steget med fem prosentpoeng siden april til 58 prosent. 48 prosent av de spurte er svært misfornøyde. Verken Bill Clinton eller Barack Obama var noensinne så upopulære. George W. Bush nådde bare slike elendige tall da han var på sitt mest upopulære i sin andre presidentperiode. Både Obama og Bush hadde støtte fra 59 prosent av velgerne på samme tidspunkt i sine presidentperioder.

ROSES: Trump innledet kabinettmøtet ved å la medlemmene introdusere seg selv. Det resulterte i en svært uvanlig scene, ifølge ekspertene. Video: CNN / AP Vis mer

På gjennomsnittet av de største meningsmålingene i USA, utarbeidet av Realclearpolitics.com, er 40,2 prosent fornøyde med jobben Trump gjør. 54,6 prosent er misfornøyde.

Svekket lederskap

Målingen fra ABC News og Washington Post har også andre funn som burde bekymre presidenten:

  • Halvparten av de spurte mener Trump gjør en verre jobb en de fleste tidligere presidenter. Mindre enn 25 prosent mener han gjør en bedre jobb.
  • Nesten halvparten av de spurte, 48 prosent, mener USAs lederskap i verden er svekket siden Trump ble president i januar. Bare 27 prosent mener USAs lederskap er styrket.
  • Bare en tredel sier at de stoler på presidenten i internasjonale forhandlinger. Om forholdet mellom Trump og Russlands president, Vladimir Putin, sier nesten to tredeler at de ikke stoler mye på presidenten. 48 prosent stoler ikke på ham «i det hele tatt».
  • 60 prosent mener Russland prøve å påvirke presidentvalget. Det er en økning fra 56 prosent i april. Omtrent 40 prosent tror Trumps valgkamporganisasjon bevisst hjalp Russlands forsøk på å påvirke valget.
  • Helsereformen Republikanerne forsøker å få presset igjennom Kongressen er særdeles upopulær. 50 prosent foretrekker dagens Affordable Care Act, bedre kjent som Obamacare. Bare 24 prosent foretrekker Republikanernes forslag.
  • USA er ekstremt splittet. Blant republikanske velgere får Trump et godkjentstempel fra 82 prosent, mens bare 11 prosent av demokratiske velgere er fornøyde med jobben han gjør. Det er også et klart kjønnsskille. 42 prosent av menn er fornøyd med jobben Trump gjør. Bare 30 prosent av kvinnene sier det samme.

Twitter-svar

I en av sine sedvanlige Twitter-stormer søndag avviste Trump selv at det sto dårlig til.

- Meningsmålingen fra ABC/Washington Post - selv om nesten 40 prosent ikke er dårlig på dette tidspunktet - var den mest unøyaktige meningsmålingen rundt valget, skriver presidenten på Twitter.

Selv om Trump ofte hevder at velrennomerte amerikanske medier er «fake news», er han selv meget skjødesløs med fakta i twittermeldingen. Han ligger dårligst an av alle presidenter på 70 år. Hvorfor han da mener dette ikke er dårlig, er uklart. Han runder dessuten opp oppslutningen fra det korrekte tallet 36 til 40 prosent.

Det stemmer heller ikke at målingen fra ABC og Washington Post var den mest unøyaktige rundt valget. Ifølge LA Times bommet meningsmålingen bare med to prosentpoeng på det faktiske valgresultatet - altså innenfor den statistiske feilmarginen.

KLEINT?: Donald Trump feiret Frankrikes nasjonaldag sammen med presidenten Emmanuel Macron. Trumps avskjed endte opp i en evigvarende og noe utradisjonell håndhilsen. Video: AP / CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!